NavMenu

Naftaši sporo prate pad cena sirove nafte, na poskupljenja ekspresno reaguju - Državni nameti otežavaju poslovanje

Izvor: Novosti Sreda, 24.08.2016. 08:44
Komentari
Podeli
(Foto: VGstockstudio/shutterstock.com)
Vozači u Srbiji uvereni su da cene goriva na našim pumpama, kada poskupljuje sirova nafta na svetskom tržištu, ekspresno "skaču" a kada na svetskim berzama cena "brenta" ide naniže kod nas "naftaši" cenovnike menjaju "brzinom puža". Stručnjaci, međutim, ističu da nije baš tako i da na cene na pumpama ne utiče samo nadmetanje svetskih šeika, već i mnogo drugih faktora među kojima je najvažnije to koliko država uzima od svake litre.

Generalni sekretar Udruženja naftnih kompanija Srbije (UNKS) Tomislav Mićović kaže da cena goriva u Srbiji, kao i u svim tržišno razvijenim zemljama zavisi u prvom redu od berzanskih kotacija nafte i derivata nafte, ali ništa manje i od nivoa državnog zahvatanja

- U aktuelnim cenama benzina i dizela, oko 78 dinara je državno zahvatanje, dakle na oko 60 odsto maloprodajne cene goriva berzanske kotacije crnog zlata imaju zanemarljiv uticaj i to isključivo na nivo PDV - ističe Mićović. - Kada govorimo kakav je uticaj cene sirove nafte na cenu goriva onda bi trebalo da znamo da govorimo kakav je uticaj na jedan veoma mali deo maloprodajne cene.

Na konstataciju da bi, kada dođe do promene cena na svetskim berzama, logično bilo da se te promene odraze i na maloprodajne cene u Srbiji, pa i kada idu naniže, on odgovara da "promene berzanskih kotacija nafte nikada ne utiču direktno i u kratkom vremenskom periodu na promenu cena na totemima benzinskih stanica".

(Foto: Divergent fotograph/shutterstock.com)
- Skokovi i padovi cene sirove nafte su češći i intenzivniji od promena cena goriva na benzinskim stanicama - kaže Tomislav Mićović.
- Tako je recimo cena referentne nafte tipa "brent" 20. januara ove godine krenula uzlaznom linijom, dok su cene benzina i dizela na našim pumpama nastavile da padaju sve do 2. marta.

Analiza UNKS pokazuje da je cena nafte, uz manje oscilacije imala trend rasta sve do 8. juna, a cena goriva je kod nas nastavila da raste do 13. jula. Dakle bez obzira da li se cena nafte povećava ili smanjuje, te promene se neminovno, ali odloženo prenose i na srpsko tržište. Pri tome je cena sirove nafte povećana za 88,3%, a cene benzina za 7,7% odnosno dizela za 11,1%.

Tržišna utakmica

U UNKS ističu da tržišno nadmetanje više od 1.400 benzinskih stanica u Srbiji primorava sve aktere da potrošačima ponude najmanju moguću cenu, za kvalitet i nivo proizvoda i usluga koje pružaju.

Konkurencija zapravo ne dozvoljava nikome da gorivo prodaje po nerelano visokim cenama, ali su s druge strane ograničeni nabavnom cenom goriva, na koju neposredno utiču berzanske kotacije benzina i dizela, koje im ne dozvoljavaju spuštanje cena ispod ekonomskog minimuma.
Komentari
Vaš komentar

Top priče

14.04.2024.  |  Građevina, Saobraćaj, Turizam, sport, kultura

Nacrt planskog dokumenta omogućava rušenje hotela Jugoslavija - U planu luksuzni hotel sa kazinom, kule do 155 metara i marina (FOTO)

Sekretarijat za urbanizam i građevinske poslove grada Beograda stavio je na javni uvid Nacrt plana detaljne regulacije bloka 11 i dela bloka 10 u opštinama Zemun i Novi Beograd, koji obuhvata i hotel Jugoslavija Podsetimo, hotel Jugoslavija prodat je krajem marta jedinom zainteresovanom ponuđaču, kompaniji MV Investment doo iz Beograda, ćerki firmi Millenium team-a, u okviru imovine preduzeća Danube riverside po početnoj ceni od 3,18

Potpuna informacija je dostupna samo komercijalnim korisnicima-pretplatnicima i neophodno je da se ulogujete.

Zaboravili ste šifru? Kliknite OVDE

Za besplatno probno korišćenje, kliknite OVDE

Pratite na našem portalu vesti, tendere, grantove, pravnu regulativu i izveštaje.
Registracija na eKapiji vam omogućava pristup potpunim informacijama i dnevnom biltenu
Naš dnevni ekonomski bilten će stizati na vašu mejl adresu krajem svakog radnog dana. Bilteni su personalizovani prema interesovanjima svakog korisnika zasebno, uz konsultacije sa našim ekspertima.