Izvor: Tanjug | Utorak, 23.08.2016.| 16:47
Izdvojite članak Odštampajte vest

Indija zainteresovana za bobičasto i jagodičasto voće iz Srbije

(Foto: kaband/shutterstock.com)
Ministar poljoprivrede i zaštite životne sredine Branislav Nedimović i ambasadorka Indije Narinder Čohan saglasili su se da postoje značajni potencijali za unapređenje saradnje i povećanjem tražnje Indije za jagodičastim i bobičastim voćem.

U saopštenju Ministarstva navedeno je da je indijskoj strani upućen i upit o vrstama poljoprivredno-prehrambenih proizvoda za koje postoji tražnja na tržištu te zemlje s jedne strane, a proizvodni potencijal u Srbiji sa druge strane.

S obzirom na rast životnog standarda stanovništva Indije, ambasadorka Čohan ukazala je na potencijal tržišta i tražnju za proizvodima odgovarajućeg kvaliteta, poput jagodastog i bobičastog voća, stoji u saopštenju.

Ističući buduće smernice i opredeljenje srpskog agrara ka izvozu proizvoda višeg stepena prerade, što će ujedno biti i pokretač razvoja prehrambene industrije, ministar Nedimović je ukazao na značaj zaokruženosti proizvodnog i tržišnog lanca i plasmana proizvoda visokog stepena kvaliteta na inostrana tržišta.

Na sastanku su se obe strane saglasile da postoje značajni potencijali za unapređenje saradnje kada je reč o razmeni iskustava praksi u oblasti poljoprivrednih nauka i tehnologija, zatim upoznavanja sa zahtevima tržišta, standardima kvaliteta i bezbednosti hrane.

To će svakako privrednim subjektima obezbediti olakšice za plasman svojih proizvoda na tržište Indije i obratno, piše u saopštenju.
Unos komentara je omogućen samo ulogovanim korisnicima.