NavMenu

Trgovina Srbije i Kazahstana u 2015. iznosila 166 mil USD - Formiran Poslovni savet za dublju saradnju

Izvor: Tanjug/Beta Utorak, 23.08.2016. 14:28
Komentari
Podeli
(Foto: create jobs 51/shutterstock.com)
Spoljnotrgovinska razmena Srbije i Kazahstana u 2015. iznosila je oko 166 mil USD, izjavio je danas ministar privrede Goran Knežević i dodao da se u svim sferama privrede može napraviti veliki iskorak ka još boljoj saradnji.

Knežević je rekao da je deficit u razmeni na strani Srbije, kao i da 80% srpskog uvoza čini nafta i naftni derivati. Izvozimo, dodao je, pre svega podne pločice, građevinski materijal i konstrukcije.

- U svim sferama privrede možemo ostvariti jako veliki iskorak. U stvarima kao što je privatizacija, osnivanje zajedničkih preduzeća i zajednički nastup na trećim tržištima krije se potencijal i tu ćemo raditi. Zato očekujemo da će i trgovinska saradnja biti povećana - rekao je Knežević i dodao da će Kazahstan podržati bescarinski izvoz Fiata u evroazijski region.

Ministar nacionalne ekonomije Kazahstana Kuandik Bišimbajev je rekao da ta zemlja teži da intenzivira ekonomske odnose sa Srbijom. Dogovorena je, prema njegovim rečima, saradnja u širokom spektru - od obrazovanja, biologije, saobraćaja, turizma...

- Između Srbije i Kazahstana postoji već šest godina sporazum o slobodnoj trgovini, a sada se između Srbije i zemalja članica Evroazijske unije pripremamo se za izradu novog takvog sporazuma - rekao je on.

Predsednik Privredne komore Srbije Marko Čadež i predsednik Spoljnotrgovinske komore Kazahstana Erhat Iskalijev potpisali su, takođe, danas u Beogradu sporazum o formiranju poslovnog saveta dve zemlje, a dvojica ministara su nakon zasedanja saveta potpisala protokol.

Kazahstan ima ogroman potencijal

Kazahstan je zemlja koja ima ogroman potencijal, a Poslovni savet dve zemlje, koji je osnovan povodom prve međuvladine komisije, ima za cilj da postignute dogovore pretoči u dela, istakao je Vladimir Milovanović, koji će sa srpske strane predsedavati Savetom.

Milovanović, direktor Energoprojekt holdinga, ukazao je da ova kompanija već decenijama radi u Kazahstanu, gde je izgradila mnogo toga.

- Smatram da potencijal postoji ne samo za građevinsku industriju, već posebno za poljoprivredu, turizam, saobraćaj, trgovinu - kazao je on dodajući da će Poslovni savet raditi na tome da se iskoriste ti potencijali.
Komentari
Vaš komentar

Top priče

17.04.2024.  |  Industrija, IT, Telekomunikacije, Zdravstvo

Saradnja sa kompanijom Merk na podsticanju inovacija u Srbiji

Ministarka nauke, tehnološkog razvoja i inovacija Jelena Begović i direktor za Srednju Evropu i senior potpredsednik u kompaniji Merk Fransoa Feg potpisali su u Vladi Srbije Memorandum o razumevanju, koji je važan za nastavak strateške saradnje sa BIO4 kampusom. Begović je ocenila da je ovaj memorandum potvrda partnerstva na polju biomedicine, biotehnologije i nauke u Srbiji, izrazivši zadovoljstvo time što se jedna od najvažnijih

Potpuna informacija je dostupna samo komercijalnim korisnicima-pretplatnicima i neophodno je da se ulogujete.

Zaboravili ste šifru? Kliknite OVDE

Za besplatno probno korišćenje, kliknite OVDE

Pratite na našem portalu vesti, tendere, grantove, pravnu regulativu i izveštaje.
Registracija na eKapiji vam omogućava pristup potpunim informacijama i dnevnom biltenu
Naš dnevni ekonomski bilten će stizati na vašu mejl adresu krajem svakog radnog dana. Bilteni su personalizovani prema interesovanjima svakog korisnika zasebno, uz konsultacije sa našim ekspertima.