NavMenu

Srbija će uskoro morati da prodaje zemlju strancima - Nove članice EU zaštitile svoju poljoprivredu

Izvor: Blic Utorak, 23.08.2016. 11:26
Komentari
Podeli
Ako se "kao pijan plota" bude držala Sporazuma o stabilnosti i pridruživanju (SSP), Srbija će od 1. septembra 2017. godine morati da dozvoli prodaju poljoprivrednog zemljišta strancima - firmama i pojedincima iz Evropske unije. To bi, upozoravaju stručnjaci, bilo pogubno po državu - u prvom trenutku bi, zbog nagle prodaje velikih površina znatno opala cena zemljišta, a u krajnjem ishodu dovelo bi čak i do gubitka suvereniteta.

Ima, međutim, načina da se to spreči, a da se istovremeno ne krše odredbe SSP-a. Tome su pribegle mnoge od novijih članica Evropske unije, koje su u dobroj meri zakomplikovale način prodaje zemljišta, čime, praktično odvraćaju strance od ovakvih investicija.

Slovenija je u propise ugradila nekoliko ograničenja za sticanje prava nad zemljištem. Kupac, na primer, mora da bude državljanin ove zemlje najmanje pet godina. Prednost pri kupovini imaju vlasnici susednih parcela, kao i mladi poljoprivrednici koji formiraju novo gazdinstvo ili proširuju postojeće posede, kao i ljudi koji već imaju registrovana poljoprivredna gazdinstva.

U Estoniji, s druge strane, stranci bez ograničenja mogu da kupe samo do 10 hektara zemlje.

Mađarska, severni sused Srbije primenio je najradikalnije mere. Najpre su pokušali da se sa Briselom dogovore oko toga da se ne primenjuje deo SSP koji govori o prodaji zemljišta strancima. Vođstvo EU, naravno, nije bilo raspoloženo za takav dogovor. Mađari su zato pribegli referendumu na kojem je čak 87% građana podržalo izmenu Ustava, tako da je strancima trajno onemogućeno da postanu vlasnici njihovih poljoprivrednih parcela.

Nisu, međutim, samo nove članice EU, koje su deo Unije postale u poslednjih 10-15 godina, odlučile da zaštite svoje poljoprivredno zemljište od prodaje strancima. Ima takvih slučajeva i među EU-starosedeocima, kao što je, na primer Danska.

U ovoj zemlji, naime, ne možete postati vlasnik zemlje ako nemate određeni stepen obrazovanja i dokaz da u selima živite 25 godina bez prekida. Uz to, maksimalna površina zemljišta u vlasništvu je 300 hektara, uz obavezu da vlasnici farme žive na gazdinstvu.

(Foto: Rajko Karišić)
Srbija, dakle, prema mišljenju stručnjaka, ne treba da "izmišlja toplu vodu", već samo da primeni ono što su drugi već uradili.

Milan Prostran, agroekonomski analitičar, predlaže, na primer da se uvedu ograničenja prema kojem bi zemljište moglo da bude prodato strancu koji već 15 godina živi u Srbiji, da se 10 godina profesionalno bavi poljoprivredom, a da se istovremeno ograniči i veličina poseda koju bi moga da kupi.

- Mi smo, na žalost, vrlo loše ispregovarali tak deo oko zemljišta sa Briselom. Sada su nam, praktično, vezane ruke i ne znam kako ćemo da se iščupamo - kaže Prostran i podseća da su gotovo sve druge zemlje, pri pregovorima o SSP-u, izdejstvovali moratorijum (zabranu prodaje) zemljišta u određenom periodu nakon pristupanja EU.

U Slovačkoj je prvobitni sedmogodišnji moratorijum produžen za još četiri godine, a u Poljskoj je devetogodišnji prelazni period produžen za još tri godine. Za sedmogodišnji moratorijum izborili su se i u Hrvatskoj.

Sa Srbijom je, međutim, dogovoreno da se prodaja zemljišta strancima omogući po stupanju na snagu SSP-a. To se dogodilo 1. septembra 2013. godine, a Srbiji je, članom 63 SSP-a, ostavljen rok od četiri godine da postepeno uskladi svoje zakonodavstvo, kako bi se strancima omogućio isti tretman kao državljanima Srbije pri kupovini zemljišta.
Komentari
Vaš komentar

Top priče

22.04.2024.  |  Industrija, Saobraćaj

Srbija će projekat "letećih taksija" za EXPO razvijati sa kompanijom Airbus - Najavljeno potpisivanje memoranduma

Vlada Srbije će sa kompanijom Airbus potpisati memorandum za projekat razvoja Air mobility-ja, koji podrazumeva upotrebu malih, visoko automatizovanih aviona, na nižim visinama u urbanim i gradskim oblastima, najavio je ministar finansija Siniša Mali. Mali je na svom Instagram profilu napisao da je sa regionalnim direktorom prodaje u kompaniji Airbus za Istočnu Evropu Aleksandrom Bojanićem, razgovarao je o uvođenju letećih taksija. -

Potpuna informacija je dostupna samo komercijalnim korisnicima-pretplatnicima i neophodno je da se ulogujete.

Zaboravili ste šifru? Kliknite OVDE

Za besplatno probno korišćenje, kliknite OVDE

Pratite na našem portalu vesti, tendere, grantove, pravnu regulativu i izveštaje.
Registracija na eKapiji vam omogućava pristup potpunim informacijama i dnevnom biltenu
Naš dnevni ekonomski bilten će stizati na vašu mejl adresu krajem svakog radnog dana. Bilteni su personalizovani prema interesovanjima svakog korisnika zasebno, uz konsultacije sa našim ekspertima.