NavMenu

Članovi Srpske Asocijacije Menadžera o INTEGRISANOM PRUŽANJU BANKARSKIH I OSIGURAVAJUĆIH USLUGA - BANKOOSIGURANJU

Izvor: eKapija Sreda, 06.02.2008. 08:29
Komentari
Podeli

U Srbiji je sve češća situacija da, maltene, uz svaku banku niče i osiguravajuća kuća. Želeći da saznamo da li je ovo dobar ili loš model i koliko je uopšte mesta za nove učesnike ove „utakmice“, razgovarali smo na ovu temu sa poznatim menadžerima, članovima Srpske Asocijacije Menadžera (www.sam.org.yu) :

Naši sagovornici su bili : Vladimir Medan (Basler osiguranje Beograd - www.basler.co.yu), Bogdan Kuzmanović (Fakultet tehničkih nauka Novi Sad, DDOR Novi Sad - www.ddor.co.yu) i Miroslav Perić (Dunav osiguranje - www.dunav.com)

(Foto: lična arhiva)
(Foto: lična arhiva)
(Foto: ekapija.com)

( Bogdan Kuzmanović, Miroslav Perić i Vladimir Medan )

Vladimir Medan : Bankarstvo i osiguranje su dve neraskidivo vezane poluge finansijskog sektora. Banke obezbeđuju krvotok ekonomskog sistema, a osiguranje preuzima na sebe potencijalne rizike, koji prate poslovanje. Bez amortizacionog elementa, koji obezbeđuju osiguravajuće kompanije celokupan ekonomski sistem bi se u periodu kriza urušio, bez mogućnosti brzog oporavka.

Budući da se radi o institucijama koje se nadopunjuju, sve više je prisutan model integrisanog pružanja bankarskih i osiguravateljnih usluga na jednom mestu, kroz model bankoosiguranja. Ovakav model podrazumeva proizvodnju i distribuciju, posebno oblikovanih proizvoda životnih i neživotnih osiguranja, prilagođenih prodaji putem bankarske mreže.

Postoje četri osnovna organizaciona modela bankaosiguranja:

  • Banka u potpunosti upravlja osiguranjem, koje je u njenom većinskom vlasništvu
  • Banka i osiguravajuće društvo formiraju zajedničku zavisnu kompaniju,
  • Banka i osiguravajuće društvo sklapaju ugovor o distribuciji sa reciprocitetom,
  • Osiguravajuća kompanija može osnovati ili preuzeti Banku.

Na srpskom finansijskom tržištu će u narednom periodu doći do rasta tržišta osiguranja, ali i do zaoštravanja konkurencije, budući da se broj i kvalitet osiguravajućih društava povećava. Bankarski sektor je već prezasićen, pa je koperacija ali i konkurencija ovih finansijskih institucija u Srbiji u narednom periodu izvesna.

Bogdan Kuzmanović : Kontrolisan rast broja finansijskih institucija, u ovom slučaju osiguravajućih kompanija, je blagotvoran za svaku ekonomiju jer novac predstavlja pogonsku snagu a razvijena finansijska mreža krvotok. Dovoljno novca uz dobro razvijenu mrežu finansijskih subjekata neophodan je uslov za usmeravan i brz privredni rast. Kao posledica toga, uvećane poslovne aktivnosti privrednih subjekata stvaraju više novca koji svoj put nalazi u bankama, osiguravajućim društvima, fondovima i drugim finansijskim organizacijama.

Što se tiče drugog dela pitanja, smatram da još uvek ima mesta za nove učesnike ali pod uslovom da imaju poslovnu politiku orijentisanu na dugoročno delovanje na ovom tržištu i da sadašnjim ulaganjem u razvoj svoje mreže plodove uspeha mogu očekivati rastom ukupne ekonomije naše zemlje.

Miroslav Perić : U poslednjih nekoliko godina, finansijski sektor u Srbiji je doživeo značajne promene. Bankarski sektor je skoro u celini redefinisan, što još uvek nije slučaj sa sektorom osiguranja. Razvoj tržišta osiguranja u Srbiji se nalazi pred velikim izazovom. Prema procenama stranih analitičara, predispozicije koje ima Srbija, što se tiče kapaciteta i potencijala za privredni razvoj, broja stanovnika i geografske pozicije, nameće zaključak da postoji ozbiljan prostor za razvoj industrije osiguranja na ovim prostorima.

Međusobna povezanost finansijskih institucija kao što su poslovne banke i osiguravajuća društava daje poseban kvalitet u definisanju finansijskog sektora u svakoj zemlji. Već je dokazano, u drugim zemljama u svetu, da je sinergija između bankarskog sektora i osiguravajućih društava prirodan proces koji rezultira smanjenju poslovnog rizika, povećavanju snage u nastupu na tržištu i ostvarivanju bolje profitabilnosti u poslovanju. U našoj zemlji je, posebno u poslednje vreme, sve izraženija potreba za miks proizvodima banaka i osiguravajućih društava kao što su: osiguranje svih vrsta kredita, prodaja životnog osiguranja preko šaltera banaka, razne pogodnosti za klijente banke u vidu sticanja prava na različite vrste osiguranja, mogućnost klijenata osiguravajućih društava da kod strateških poslovnih banaka dobiju kredite pod povoljnijim uslovima u granicama zakonskih okvira i dr...

Komentari
Vaš komentar

Top priče

27.03.2024.  |  Industrija, Saobraćaj, Finansije

Grad ustupa privatnicima više od 30 zemunskih i palilulskih autobuskih linija - Spreman nacrt JPP na deset godina, posao težak pola milijarde evra

Gradske linije na potezima 100 i 700, kao i još nekoliko linija koje prelaze preko Novog Beograda i Zemuna, definitivno će biti ustupljene privatnim prevoznicima. Danas se održava hitna telefonska sednica Privremenog organa grada, na kojoj je od 100 tačaka, najvažnija upravo ona koja se tiče Odluke o usvajanju predloga projekta javno-privatnog partnerstva u obavljanju javnog prevoza na pomenutim linijama. Nacrtom ove odluke predviđeno je

Potpuna informacija je dostupna samo komercijalnim korisnicima-pretplatnicima i neophodno je da se ulogujete.

Zaboravili ste šifru? Kliknite OVDE

Za besplatno probno korišćenje, kliknite OVDE

Pratite na našem portalu vesti, tendere, grantove, pravnu regulativu i izveštaje.
Registracija na eKapiji vam omogućava pristup potpunim informacijama i dnevnom biltenu
Naš dnevni ekonomski bilten će stizati na vašu mejl adresu krajem svakog radnog dana. Bilteni su personalizovani prema interesovanjima svakog korisnika zasebno, uz konsultacije sa našim ekspertima.