NavMenu

Zabranjeni otrov masovno ubija životinje na srpskim njivama - Preparati stižu "na crno" iz Albanije i Turske

Izvor: Radio 021 Petak, 19.08.2016. 11:47
Komentari
Podeli
Sredstva za zaštitu bilja "kreozan" i "furadan", koja su u EU i Srbiji zabranjena zbog svoje visoke toksičnosti, i dalje se koriste u našoj zemlji i odgovorna su za smrt ogromnog broja ptica, zečeva, srndaća i ostalih životinja, a predstavljaju opasnost i za ljude.
Ovi preparati se "na crno" uvoze iz Albanije i Turske, a stručnjaci upozoravaju da ih, uprkos zabrani, ima u velikim količinama.

- Kreozan je insekticid koji se u voćnjacima koristio za suzbijanje insekata, dok se furadanom, koji je bio dozvoljen do pre dve godine, tretiralo seme kukuruza, suncokreta i šećerne repe. Oba preparata su zbog svoje toksičnosti zabranjena i u Srbiji i u EU - priča Milan Ružić iz Društva za zaštitu i proučavanje ptica Srbije.

Sagovornik "Kurira" ističe da ih, uprkos tome, pojedini poljoprivrednici i dalje koriste.

- U nekim domaćinstvima još uvek postoje zalihe, dok drugi do ovih preparata dolaze kupovinom u manjim apotekama i prodavnicama koje su ih uvezle na crno. Viđao sam i na internetu oglase za ove preparate i o tome obavestio MUP i poljoprivrednu inspekciju, ali su oni rekli kako to nije u njihovoj nadležnosti - rekao je on.

Zbog ovih otrova u prethodnih pet godina stradalo je oko 60 orlova belorepana, koji su u Srbiji zaštićeni, ali to je samo vrh ledenog brega, kaže Ružić.

- Dešavalo se da na nekim lokacijama imamo i po 20 uginulih srndaća, jer oni dolaze i jedu u čoporima. Ovi preparati opasni su i po ljude jer se zadržavaju u hrani.

O tome kolika je količina zabranjenih preparata još uvek prisutna u Srbiji najbolje govori to što je nedavno na bosanskoj granici sa Srbijom zaplenjeno oko 60 kilograma furadana, što je količina dovoljna da ubije jedan manji grad.

Komentari
Vaš komentar

Top priče

27.03.2024.  |  Industrija, Saobraćaj, Finansije

Grad ustupa privatnicima više od 30 zemunskih i palilulskih autobuskih linija - Spreman nacrt JPP na deset godina, posao težak pola milijarde evra

Gradske linije na potezima 100 i 700, kao i još nekoliko linija koje prelaze preko Novog Beograda i Zemuna, definitivno će biti ustupljene privatnim prevoznicima. Danas se održava hitna telefonska sednica Privremenog organa grada, na kojoj je od 100 tačaka, najvažnija upravo ona koja se tiče Odluke o usvajanju predloga projekta javno-privatnog partnerstva u obavljanju javnog prevoza na pomenutim linijama. Nacrtom ove odluke predviđeno je

Potpuna informacija je dostupna samo komercijalnim korisnicima-pretplatnicima i neophodno je da se ulogujete.

Zaboravili ste šifru? Kliknite OVDE

Za besplatno probno korišćenje, kliknite OVDE

Pratite na našem portalu vesti, tendere, grantove, pravnu regulativu i izveštaje.
Registracija na eKapiji vam omogućava pristup potpunim informacijama i dnevnom biltenu
Naš dnevni ekonomski bilten će stizati na vašu mejl adresu krajem svakog radnog dana. Bilteni su personalizovani prema interesovanjima svakog korisnika zasebno, uz konsultacije sa našim ekspertima.