NavMenu

I u sezoni 2016/2017 cena grejanja uglavnom po starom - Beograd ubedljivo najskuplji

Izvor: Novosti Petak, 19.08.2016. 12:07
Komentari
Podeli
(Foto: sabath/shutterstock.com)
Toplane u Srbiji ni u narednoj grejnoj sezoni neće masovno spustiti cene svojih usluga, iako je vrednost sirovina padala u više navrata. U nekoliko gradova, potrošači će se grejati povoljnije nego prethodne sezone, jer su cene spuštene u martu ove godine. Ipak, najveći broj njih kao dobru vest za kupce navodi činjenicu - da neće menjati cene.

Zaječar je tokom leta odlučio da će pojeftiniti, dok je Vršac, prva toplana koja je raskinula ugovor sa Srbijagasom, opet ponudio sniženje. Elektrana u Zaječaru će smanjiti cenu sa 105 dinara po kvadratu na oko 97 dinara za metar kvadratni.

Toplana u Vršcu jedna je od najjeftinijih u Srbiji. Za malu potrošnju u domaćinstvima i privredi ona iznosi 29,4 dinara, plus 10% PDV. U odnosu na prošlu zimu, ona je sada smanjena za 11,2 dinara. Na to je uticala činjenica da je JKP Drugi oktobar promenio dobavljača, i prvi je izašao iz sistema Srbijagasa, koji je, kažu, godinama diktirao visoku cenu gasa.

Ostali nastavljaju po starom, a u tome prednjači Beogradska toplana, koja je prošle godine čak neznatno podigla cene. I sada je taj iznos među najvišim u Srbiji - 108,5 dinara po kvadratu plus PDV, koji je 10%. U Somboru se pravdaju starom cenom jer je toplana bila u nevoljama i blokadi računa gotovo godinu dana. Po rečima Vase Krstevskog, v.d. direktora Energane, još kalkulišu da li će i koliko povećati cene grejanja za novu sezonu.

U kragujevačkoj Energetici kažu da je "laka" prošlogodišnja sezona omogućila da ove godine bez većih problema obezbede stabilno grejanje. U Kraljevu je cena grejanja sa PDV 90,18 dinara po kvadratnom metru.

Radijatori u Vranju biće topli. Prema rečima Slobodana Ignjatovića direktora JP Novi dom kaže da cena grejanja nije menjana oko dve i po godine, da je usaglašena prema uredbi Vlade Srbije i iznosi 89,48 dinara po kvadratu.

Nišlije grejanje plaćaju po kvadratu i to 28,26 dinara za fiksni deo i još 3,91 dinara za varijabilni deo. Najava da bi grejanje trebalo da poskupi za 20% izazvalo je veliko nezadovoljstvo Nišlija pa se za sada od te ideje odustalo.

Novosađani će grejanje plaćati po ceni naniže korigovanoj u martu ove godine. Tada su najviše "pale" cene za toplu potrošnu vodu - 6,15% po kubnom metru, i za grejanje za stambene korisnike za 5,77% po kvadratu. Početkom marta ove godine cena grejanja za Užičane smanjena je sa 94,36 na 92,19 dinara po kvadratu.

Komentari
Vaš komentar

Top priče

17.04.2024.  |  Finansije, IT, Telekomunikacije

Narodna banka Srbije i Rakuten Viber razgovaraju o mogućnostima saradnje u oblasti instant plaćanja

Guverner Narodne banke Srbije Jorgovanka Tabaković sastala se s predstavnicima kompanije Rakuten Viber (Vajber) radi razmatranja saradnje čiji bi rezultat bilo povezivanje funkcionalnosti ove aplikacije i servisa IPS NBS sistema, na korist svih građana Republike Srbije. Sistem za instant plaćanja (IPS NBS sistem) uveden je 2018. godine, prvi u regionu i među prvima u svetu. - Danas više od četiri miliona korisnika aplikacija mobilnog

16.04.2024.  |  Vesti

Poljski lanac Žabka dolazi u Srbiju?

16.04.2024.  |  Vesti

Potpuna informacija je dostupna samo komercijalnim korisnicima-pretplatnicima i neophodno je da se ulogujete.

Zaboravili ste šifru? Kliknite OVDE

Za besplatno probno korišćenje, kliknite OVDE

Pratite na našem portalu vesti, tendere, grantove, pravnu regulativu i izveštaje.
Registracija na eKapiji vam omogućava pristup potpunim informacijama i dnevnom biltenu
Naš dnevni ekonomski bilten će stizati na vašu mejl adresu krajem svakog radnog dana. Bilteni su personalizovani prema interesovanjima svakog korisnika zasebno, uz konsultacije sa našim ekspertima.