Izvor: Beta/Tanjug | Četvrtak, 18.08.2016.| 15:45
Izdvojite članak Odštampajte vest

Vlada usvojila Predlog izmena Zakona o finansiranju lokalnih samouprava - Lokalu manje novca od poreza na zarade

(Foto: Lunja/shutterstock.com)
Vlada Srbije usvojila je Predlog izmena Zakona o finansiranja lokalnih samouprava koji predviđa smanjenje udela opština i gradova u prihodima od poreza na zarade.

Ministarka državne uprave i lokalne samouprave Ana Brnabić izjavila je u sredu, 17. avgusta, da očekuje da će se taj predlog "koji je bilo važno da Vlada usvoji zbog Međunarodnog monetarnog fonda", vrlo brzo biti i pred poslanicima Skupštine Srbije.

Brnabić je istakla da po predlogu zakona, od ukupnih poreza na zarade koji se isplaćuju lokalnim samoupravama, umesto sadašnjih 80%, gradovima ubuduće ostajati 77%, a opštinama 74%, dok će ostalo u budžet Republike.

Naglasila je da je usvojenim predlogom novog zakona predviđeno da se Beogradu prihodi smanje više, i da glavnom gradu ubuduće ostaje 66%. Beograd je podneo najveći teret ovoga, jer samo taj grad učestvuje u ovim uštedama sa dve milijarde dinara.

Brnabić je dodala da lokalne samouprave ovim predlogom kojim je predviđeno manje novca za njih, neće same podneti teret ušteda od osam milijardi dinara, već će to biti 4,8 milijardi dinara.

Ministarka je naglasila da se porez na zarade ne smanjuje, već se naplaćeno preraspodeljuje između Republike i lokalnih samouprava.

Gradonačelnik Beograda Siniša Mali je kazao da podržava ove izmene i da bi grad prihvatio i veća zahvatanja. Prema njegovim rečima, Beograd je stabilizovao javne finansije, da rashode isplaćuje na vreme, a prihodi su stabilni.

Gradonačelnik Novog Sada Miloš Vučević je kazao da je ovaj predlog zakona daleko povoljniji od postojećeg, naglasivši da je grad Novi Sad bolje prošao po novom zakonu.

- To nam daje uverenje da je Vlada Srbije partner sa nama. A lokalne samouprave ne mogu biti izuzete iz procesa reformi koje se sprovode na državnom nivou. Što se tiče Novog Sada mi smo bolje prošli kroz ovaj predlog, jer ćemo imati oko 250 miliona dinara manji budžet za 2017. godinu, što je pet-šest puta manje nego po prvom nacrtu zakona - rekao je Vučević.

Predsednik Opštine Vrnjačka Banja Boban Đurović je kazao da je Vlada Srbije predložila da manjak lokalnih samouprava bude kompenzovan tako što će Vlada podržati svaki razvojni projekat lokalnih samouprava.

Unos komentara je omogućen samo ulogovanim korisnicima.