NavMenu

Loša godina za kompanije na Beogradskoj berzi - Moguć i novi gubitak Komercijalne banke

Izvor: N1 Četvrtak, 18.08.2016. 15:36
Komentari
Podeli
Ovo je doba godine kada se sumiraju rezultati poslovanja u prvih šest meseci, a kompanije listirane na srpskoj berzi beleže pad profitabilnosti, najdrastičniji posle svetske ekonomske krize.

Stanislava Petković, analitičarka kompanije Wisebroker, kaže da pad profitbilnosti naših kompanija, najdrastičniji od svetske ekonomske krize, ukazuje da će ova godina biti prilično loša za naše kompanije.
Ona navodi i da je bilo potrebno nekoliko godina da se posledice velikih ekonomskih potresa, od kojih je poslednji bregzit, prikažu u rezultatima poslovanja kompanija. Kompanije su kako kaže, mnogo opreznije u trošenju resursa.

Na pitanje da li je podatak da je Komercijalna banka zabeležila gubitke od 2,6 milijardi dinara u prvoj polovini godine, iznenađenje, Petković kaže da jeste sa jedne strane jer su prošle godine videli otpise plasmana u visini od 6,2 milijarde dinara i očekivalo se da će to biti sve.

- S druge strane, i nije veliko iznenađenje, jer je banka pred privatizacijom i čisti bilanse, možda ćemo opet videti gubitke u slučaju te banke - ocenila je Petković.

Važno je da banka što konkretnije prikaže poslovanje. To je druga po veličini banka u Srbiji i defintivno će pronaći kupca, ali imajući u vidu situaciju u bankarskom sektoru na globalnom nivou, verovatno će to biti malo teže, nego što bi bilo pre nekoliko godina, dodala je.

Zbog situacije na tržištu nafte, i kretanja cena nafte ne iznenađuje pad profita NIS-a, ocenila je analitičarka Wisebrokera. Bio bi uspeh ako bi se rezultati poslovanja od prošle godine ponovili i ove godine.

Aerodrom Nikola Tesla beleži rast profitabilnosti, tome je najviše doprinela činjenica da u ovoj polovini godine nije bilo otpisa duga najvećem dužniku, kompaniji Air Serbia.

- Imajući u vidu da su prošle godine zabeležili vanredne prihode od dve milijarde dinara, ovo polugodište je malo lošije zbog toga, ali ako se to izuzme, mnogo je pozitivnije - kaže Petković.

Komentari
Vaš komentar

Top priče

22.04.2024.  |  Industrija, Saobraćaj

Srbija će projekat "letećih taksija" za EXPO razvijati sa kompanijom Airbus - Najavljeno potpisivanje memoranduma

Vlada Srbije će sa kompanijom Airbus potpisati memorandum za projekat razvoja Air mobility-ja, koji podrazumeva upotrebu malih, visoko automatizovanih aviona, na nižim visinama u urbanim i gradskim oblastima, najavio je ministar finansija Siniša Mali. Mali je na svom Instagram profilu napisao da je sa regionalnim direktorom prodaje u kompaniji Airbus za Istočnu Evropu Aleksandrom Bojanićem, razgovarao je o uvođenju letećih taksija. -

Potpuna informacija je dostupna samo komercijalnim korisnicima-pretplatnicima i neophodno je da se ulogujete.

Zaboravili ste šifru? Kliknite OVDE

Za besplatno probno korišćenje, kliknite OVDE

Pratite na našem portalu vesti, tendere, grantove, pravnu regulativu i izveštaje.
Registracija na eKapiji vam omogućava pristup potpunim informacijama i dnevnom biltenu
Naš dnevni ekonomski bilten će stizati na vašu mejl adresu krajem svakog radnog dana. Bilteni su personalizovani prema interesovanjima svakog korisnika zasebno, uz konsultacije sa našim ekspertima.