NavMenu

Niska inflacija i stabilan kurs i u narednom periodu - Rast plata ne bi ugrozio stabilnost

Izvor: Beta Sreda, 17.08.2016. 15:51
Komentari
Podeli
(Jorgovanka Tabaković) Guverner Narodne banke Srbije (NBS) Jorgovanka Tabaković danas je izjavila da je inflacija u Srbiji u poslednje četiri godine, koliko je ona na toj dužnosti, niska i stabilna, što nije bio slučaj u prethodnom periodu, i da će tako biti i u narednom periodu.

- NBS će ostati posvećena održavanju niske inflacije i stabilnosti finansijskog sistema jer je to najbolji način da se ubrza ekonomski oporavak i održi makroekonomska stabilnost u zemlji - rekla je Tabaković na predstavljanju izveštaja o inflaciji.

Ona je istakla da su makroekonomski izgledi za Srbiji još povoljniji nego u maju i da su procene da će privredni rast ove godine biti 2,5% a sledeće godine 3%.

- Očekujemo još niži fiskalni deficit od 2,5% BDP-a i smanjenje deficita tekućeg plaćanja prema inostranstvu sa 4,8% na 4,2% BDP, koji će biti pokriven direktnim stranim investicijama - kazala je Tabaković.

Ukazala je da je zahvaljujući dobroj monetarnoj politici i rastu deviznih rezervi NBS spremna da održi stabilnost kursa i odgovori na spoljne šokove.

- Niska inflacija i relativno stabilan devizni kurs su kamen temeljac za finansijsku stabilnost i predvidivost poslovanja - naglasila je Tabaković i dodala da postoji dobra koordinacija monetarne i fiskalne politike.

Rast plata ne bi ugrozio stabilnost, povećao bi tražnju

Povećanje plata ne bi ugrozilo ostvarenu ekonomsku stabilnost, već samo može da poveća tražnju, koja je jedan od bitnih elemenata koji može da pomogne ukupnom oživljavanju privredne aktivnosti i rast BDP-a, izjavila je danas guverner Narodne banke Srbije Jorgovanka Tabaković.

Povećanje plata koje bi podstaklo rast agregatne tražnje ne znači da bi došlo do povećanja cena, odnosno do rasta inflacije, objasnila je Tabaković.

Prema njenim rečima, NBS se nije bavila analizom ekonomskih efekata potencijalnog podizanja plata, već je trenutno fokusirana na rešavanje pitanja problematičnih kredita.

- Srbiju smo skinuli sa negativnih top lista na kojima je bila prva po visini inflacije, po visokim deficitima, i sada ubrzano radimo na rešavanju problema problematičnih kredita, kako i tu ne bismo bili na glasu po visokom nivou problematičnih potraživanja - istakla je Tabaković.

Komentari
Vaš komentar

Top priče

27.09.2023.  |  Industrija, Zdravstvo

I sa Astra Zenekom dogovorena saradnja u okviru projekta BIO4 kampus

Memorandum o razumevanju u okviru projekta BIO4 kampus potpisali su danas Ana Brnabić, predsednica Vlade Republike Srbije i Hans Sijbesma, regionalni potpredsednik farmaceutske kompanije Astra Zeneka za Centralnu i Istočnu Evropu i Baltik. Memorandum sa Astra Zenekom dolazi samo dan kasnije pošto je memorandum o razmevanju juče potpisan i sa kompanijom Fajzer (Pfizer) u okviru novog bio-ekonomskog centra u Beogradu. Brnabić je posle

Potpuna informacija je dostupna samo komercijalnim korisnicima-pretplatnicima i neophodno je da se ulogujete.

Zaboravili ste šifru? Kliknite OVDE

Za besplatno probno korišćenje, kliknite OVDE

Pratite na našem portalu vesti, tendere, grantove, pravnu regulativu i izveštaje.
Registracija na eKapiji vam omogućava pristup potpunim informacijama i dnevnom biltenu
Naš dnevni ekonomski bilten će stizati na vašu mejl adresu krajem svakog radnog dana. Bilteni su personalizovani prema interesovanjima svakog korisnika zasebno, uz konsultacije sa našim ekspertima.