NavMenu

U Srbiju od dijaspore stigla 1,1 mlrd EUR u prvih pet meseci 2016.

Izvor: Novosti Utorak, 16.08.2016. 15:38
Komentari
Podeli
(Foto: Maryna Pleshkun/shutterstock.com)
U Srbiju je od dijaspore u prvih pet meseci 2016. stigla 1,1 mlrd EUR, dok je u istom periodu prošle godine taj priliv bio za oko 100 mil EUR viši, pišu Večernje novosti. Najviše sredstava, kako je navedeno, u Srbiju je došlo iz Nemačke, Švajcarske, Austrije i Francuske, odnosno iz zemalja u kojima živi veliki broj ljudi iz Srbije.

Prosečan godišnji priliv u Srbiju od doznaka u poslednjih pet godina bio je oko 2,7 mlrd EUR, odnosno oko 8,2% bruto domaćeg proizvoda (BDP).

Kako je preneo taj dnevni list, prema podacima Narodne banke Srbije (NBS), prošle godine Srbi iz sveta svojim rodjacima u Srbiji poslali su 2,86 mlrd EUR, što je za 9,7% više nego 2014.

Gastajbajteri iz Turske u poslednje dve godine prosečno su slali oko 300 mil USD i svojim novčanim pošiljkama su pretekli kolege na privremenom radu u Francuskoj i Italiji, pišu Večernje novosti i dodaju da bar jednog člana porodice u inostranstvu ima 23% stanovnika Srbije, dok 11% ima povremene ili redovne prihode od rodjaka iz sveta.

Navode i da podaci Svetske banke pokazuju da je u prvoj deceniji ovog veka od dijaspore u Srbiju stiglo čak 43 mlrd USD i da su doznake u proseku iznosile 13,7% BDP-a, pa je po toj računici od 2000. do 2010. u Srbiju stiglo 2,5 puta više doznaka nego direktnih stranih investicija.

Komentari
Vaš komentar

Top priče

22.04.2024.  |  Industrija, Saobraćaj

Srbija će projekat "letećih taksija" za EXPO razvijati sa kompanijom Airbus - Najavljeno potpisivanje memoranduma

Vlada Srbije će sa kompanijom Airbus potpisati memorandum za projekat razvoja Air mobility-ja, koji podrazumeva upotrebu malih, visoko automatizovanih aviona, na nižim visinama u urbanim i gradskim oblastima, najavio je ministar finansija Siniša Mali. Mali je na svom Instagram profilu napisao da je sa regionalnim direktorom prodaje u kompaniji Airbus za Istočnu Evropu Aleksandrom Bojanićem, razgovarao je o uvođenju letećih taksija. -

Potpuna informacija je dostupna samo komercijalnim korisnicima-pretplatnicima i neophodno je da se ulogujete.

Zaboravili ste šifru? Kliknite OVDE

Za besplatno probno korišćenje, kliknite OVDE

Pratite na našem portalu vesti, tendere, grantove, pravnu regulativu i izveštaje.
Registracija na eKapiji vam omogućava pristup potpunim informacijama i dnevnom biltenu
Naš dnevni ekonomski bilten će stizati na vašu mejl adresu krajem svakog radnog dana. Bilteni su personalizovani prema interesovanjima svakog korisnika zasebno, uz konsultacije sa našim ekspertima.