NavMenu

Osiguranje od autoodgovornosti ne može da se plati na rate - ukinute unapred pečatirane uplatnice

Izvor: Novosti Ponedeljak, 04.02.2008. 11:48
Komentari
Podeli

Mnogi građani koji su proteklih dana registrovali svoje automobile iznenadili su se što obavezno osiguranje od autoodgovornosti više ne mogu da plate na rate.

Zakonski, nije zabranjeno da se premija ovog osiguranja plaća na rate. Međutim, ta nemogućnost proističe iz uslova koje zahteva MUP, a to je da prilikom registracije vozila, uz ostale dokaze o uplati raznih taksa, građani prilože i potvrdu da je i ova premija osiguranja plaćena u celosti.

Neki će reći da se ova potvrda i ranije dostavljala, a ipak se plaćalo na odloženo, čekovima na rate, ili čak "na poverenje". Neki ovu nemogućnost obrazlažu odlukom Narodne banke Srbije (koja kontroliše i sektor osiguranja), što je, opet, centralna banka negirala.

- NBS nije nijednom društvu za osiguranje zabranila naplaćivanje premije osiguranja na propisan način, korišćenjem zakonitih sredstava plaćanja - kažu u NBS, ističući da je kod naplate premije, osporavala, sprečavala i zabranjivala nezakonita sredstva i postupke, što joj je inače i obaveza. Kako su nam rekli u osiguravajućim kućama, ova nemogućnost plaćanja na rate traje već nekoliko meseci, ali neke tek sada pogađa pošto se registracija automobila obavlja samo jednom godišnje.


- Nije zabranjena naplata polise na rate, već je bankama zabranjeno da puštaju unapred pečatirane i numerisane uplatnice, koje su služile kao dokaz o plaćenom obaveznom osiguranju prilikom registracije - objašnjavaju osiguravači.

- Tako vlasnik vozila pre registracije dobije potvrdu da je uplatio ceo iznos, dok je u stvari dao samo deo, a za ostatak položio, čekove.

Obavezno od autoodgovornosti štiti vlasnika vozila u slučaju da on pričini štetu trećem licu, i to tako što će troškove koje bi, inače, sam platio, platiti osiguravajuća kuća. Iznos premije kod ovog osiguranja jednak je kod svih osiguravajućih kuća, a tačna suma zavisi isključivo od snage određenog automobila.

Komentari
Vaš komentar

Top priče

22.04.2024.  |  Saobraćaj

Grad Beograd prodaje garaže - Početna cena 7.000 EUR

Grad Beograd oglasio je prodaju nepokretnosti u javnoj svojini, a reč je o garažnim prostorima u Ulici Salvadora Aljendea 18A. Na prodaju je ponuđeno 12 garaža, površine po 14 m2, koje se nude po početnoj ceni od po 7.000 EUR. Rok za podnošenje prijava je 30. april, a više detalja pogledajte OVDE.

Potpuna informacija je dostupna samo komercijalnim korisnicima-pretplatnicima i neophodno je da se ulogujete.

Zaboravili ste šifru? Kliknite OVDE

Za besplatno probno korišćenje, kliknite OVDE

Pratite na našem portalu vesti, tendere, grantove, pravnu regulativu i izveštaje.
Registracija na eKapiji vam omogućava pristup potpunim informacijama i dnevnom biltenu
Naš dnevni ekonomski bilten će stizati na vašu mejl adresu krajem svakog radnog dana. Bilteni su personalizovani prema interesovanjima svakog korisnika zasebno, uz konsultacije sa našim ekspertima.