NavMenu

Osigurano samo 5% gazdinstava u Srbiji - Za osiguranje od vremenskih nepogoda 1.500 dinara po hektaru

Izvor: N1 Utorak, 16.08.2016. 09:41
Komentari
Podeli
(Foto: Budimir Jevtic/shutterstock.com)
U Srbiji ima oko 470 hiljada gazdinstava, a samo 5% je osigurano, što čini oko 12% površina koje se obrađuju. To je mali procenat u odnosu na razvijene zemlje gde je osigurano i do 80% obradivih površina, kaže Lela Saković, urednica sajta Sve o osiguranju.

Poljoprivrednici najčešće navode cenu premija kao razlog što se ne osiguravaju od štete koju mogu da nanesu elementarne nepogode.

Kako kaže Saković, poljoprivednicima je potrebno detaljno objasniti koje su koristi od osiguranja, i koliko će ih tačno ono koštati, a računica pokazuje da ta suma ne predstavlja veliko finansijsko opterećenje. Stručnjaci su saglasni da država i osiguravači moraju da pokrenu kampanju u okviru koje će poljoprivrednike informisati o osiguranju i koristi koje će od njega imati.

Prema nekim procenama, za osiguranje od vremenskih nepogoda, farmeri treba da izdvoje 1.500 dinara po hektaru, i obično je taj iznos jednak 2% prinosa ili onome što se izgubi u transportu useva, kaže Saković. Osim toga, osiguravajuće kuće daju mogućnost da se osiguranje plati na rate ili tek pošto se ubere letina.

Uzroke nepoverenja vidi i u davnim devedesetim godinama i periodu hiperinflacije, mada kako naglašava to je bilo pre 20 godina, u međuvremenu su se promenili i Zakon o osiguranju, a i same osiguravajuće kuće su se dobro pokazale.

Ukupno učešće premije osiguranja u srpskom BDP-u je oko 2%, dok je u razvijenim zemljama i do 9%.

Mali privredni rast i visoka nezaposlenost održavaju tržište osiguranja u stagnaciji, kaže urednica sajta Sve o osiguranju i navodi da je u ovom trenutku za prosečan srpski džep pristupačno osiguranje stana, koje iznosi 5 EUR mesečno za stan od 60 kvadratnih metara, a može da obezebedi nadoknadu eventualne štete.

Osiguranje od gubitka posla - u Srbiji rizik veliki

Osiguranje od gubitka posla vrlo je razvijeno u Evropi i SAD i u velikom broju zemalja je obavezno. Zaposleni koji ostanu bez radnog mesta i do godinu dana nakon toga dobijaju nadoknadu u visini plate. Na pitanje da li postoje šanse da taj vid osiguranja zaživi i u Srbiji, Sakovićeva kaže da je kod nas veliki rizik, jer je nestabilno tržište rada i veće su mogućnost da neko ostane bez posla, pa bi takva polisa bila skupa, i samim tim, ako bi je bilo u ponudi, interesovanje za nju bilo bi malo.
Komentari
Vaš komentar

Top priče

17.04.2024.  |  Građevina, Saobraćaj

Gradiće se parking na Jastrepcu u okolini Kruševca

Gradska uprava grada Kruševca raspisala je javni poziv za izgradnju parking prostora sa pristupnom saobraćajnicom na planini Jastrebac. Procenjena ukupna vrednost radova bez PDV-a iznosi 24.196.392 dinara. Rok za prijavu je 13. maj. Detalje pogledajte OVDE.

Potpuna informacija je dostupna samo komercijalnim korisnicima-pretplatnicima i neophodno je da se ulogujete.

Zaboravili ste šifru? Kliknite OVDE

Za besplatno probno korišćenje, kliknite OVDE

Pratite na našem portalu vesti, tendere, grantove, pravnu regulativu i izveštaje.
Registracija na eKapiji vam omogućava pristup potpunim informacijama i dnevnom biltenu
Naš dnevni ekonomski bilten će stizati na vašu mejl adresu krajem svakog radnog dana. Bilteni su personalizovani prema interesovanjima svakog korisnika zasebno, uz konsultacije sa našim ekspertima.