NavMenu

Sve manje uzgajivača krastavaca u Vojvodini - Unosna, ali skupa kultura

Izvor: RTV Ponedeljak, 15.08.2016. 17:39
Komentari
Podeli
(Foto: JL-Pfeifer/shutterstock.com)
Krastavac se u našim krajevima gaji još od vremena starog Rima. I ne samo kod nas. Ovu jednogodišnju zeljastu biljku gajili su Grci, Egipćani, Kinezi, Indijci i drugi. Međutim, iako je tražen na trpezi utisak je da je sve manje uzgajivača ovog ukusnog povrća.

Ne tako davno Bačko Petrovo Selo bilo je poznato po uzgajivačima krastavaca. Nadaleko je bila poznata manifestacija u čast ove kulture, koja se nakon petnaestak godina uspeha ugasila zajedno sa drastičnim smanjenjem broja uzgajivača kornišona u selu i okolini. Ipak, neki novi vetrovi duvaju, ali, u Nadalju gde su zasejane, doduše manje, površine.

- Ovo je prva godina. Probno početna verzija pošto su nam puno nahvalili i napričali kako u tome ima profita. Još ne možemo da sumiramo rezultate jer je tek druga trećina sezone branja. Za sada očekujemo dobre prinose. Bila je nepovoljna, agronomski gledano, godina za proizvodnju krastavaca sa puno kiša. Zbog toga smo koristili veoma mnogo zaštitnih sredstava što je ekstremno povećalo troškove - kaže paor iz Nadalja Stevan Grujić.

S obzirom na to da se Stevan odlučio za uzgoj malčovanjem, odnosno nastiranjem zemljišta plastičnom folijom, bilo je dosta ručnog rada što, takođe, poskupljuje proizvodnju kornišona.

- On direktno na proizvodnju utiče sa nekih 30-35%. Videćemo na kraju sezone, a očekujemo da ćemo brati do polovine septembra. Za sada još uvek beremo za nas, profit ćemo ostvariti tek u poslednjoj trećini branja - dodaje Stevan Grujić.

Ipak, sagovornik RTV-a nije u priču ušao "grlom u jagode". Ne samo što se dobro raspitao već je sa sremskomitrovačkim Agroproduktom, a koji radi za jednu nemačku kompaniju, unapred ugovorio otkup sa jasnim pravilima i otkupnom cenom.


- Njih interesuje proizvodnja na većim površinama. Za ovu godinu ugovorili su proizvodnju na oko 400 hektara, a planiraju da je povećaju na 800. Nameravaju da u Srbiji naprave i poluprerađivački pogon. Odgovara im ovo podneblje jer daje dobru sirovinu. Svi smo se našli u tom lancu. Kupuju i prvu i osmu klasu. Dogovorili smo otkup prve klase za 80 evro centi, dok će osmu plaćati oko 3-4 dinara po kilogramu. Učimo se - kaže Stevan Grujić.

Da li će uzgoj sa sadašnjih jutro i po pod krastavcima proširiti na veću površinu diktiraće konačan rod, ali i dogovor sa partnerom iz Sremske Mitrovice, odnosno Nemačke, oprezno najavljuje vredni paor iz Nadalja.

Komentari
Vaš komentar

Top priče

15.04.2024.  |  Saobraćaj

Air Serbia leti direktno od Beograda do Mostara

Air Serbia (Er Srbija) je letom JU634 uspostavila direktnu avio-liniju između Beograda i Mostara. Do tog grada u Bosni i Hercegovini, srpska nacionalna avio-kompanija od danas saobraća tri puta nedeljno, svakog ponedeljka, petka i nedelje. Let traje oko 50 minuta, navedeno je u saopštenju. - Danas uspostavljena avio-veza između Beograda i Mostara rezultat je odlične saradnje i snažne podrške koju nam je pružio Aerodrom Mostar. Verujemo

Potpuna informacija je dostupna samo komercijalnim korisnicima-pretplatnicima i neophodno je da se ulogujete.

Zaboravili ste šifru? Kliknite OVDE

Za besplatno probno korišćenje, kliknite OVDE

Pratite na našem portalu vesti, tendere, grantove, pravnu regulativu i izveštaje.
Registracija na eKapiji vam omogućava pristup potpunim informacijama i dnevnom biltenu
Naš dnevni ekonomski bilten će stizati na vašu mejl adresu krajem svakog radnog dana. Bilteni su personalizovani prema interesovanjima svakog korisnika zasebno, uz konsultacije sa našim ekspertima.