Izvor: Novosti | Subota, 13.08.2016.| 08:51
Izdvojite članak Odštampajte vest

Nova vlada odmrzava konkurse - Direktore čekaju Elektroprivreda, Srbija voz, Srbija kargo, Srbijašume...

(Foto: Pressmaster/shutterstock.com)
Izbor direktora javnih preduzeća konačno je otkočen. Imenovanjem nove Vlade, posle više od pet meseci "pauze" kadrovska komisija će moći da nastavi svoj posao. U stanju mirovanja su od momenta raspisivanja prevremenih izbora konkursi za direktore Srbija voza, Srbija karga, Infrastrukture železnica Srbije, JP Srbijašuma i JP Elektroprivrede Srbije. Nenadano je upražnjeno i mesto direktora Pošte Srbije pošto je Milan Krkobabić prešao u ministarske redove.

Pred Komisijom za imenovanje direktora javnih preduzeća već mesecima se "kuvaju" biografije više od 50 kandidata za tri direktorske pozicije u železničkim firmama. Najveće interesovanje je za mesto prvog čoveka Infrastrukture koje merka oko 30 potencijalnih direktora.

Još nije sasvim izvesno da li će poziv za najbolje ljude za Elektroprivredu možda biti ponovljen. Javilo se 15 kandidata, od kojih, kako se čulo poslednjih meseci, malobrojni ispunjavaju kriterijume. Na prethodnom konkursu u trci je bilo čak 62 kandidata.

Ko će sesti u fotelju znaće se tek posle provere znanja, veština i sposobnosti kandidata, jer će svi morati da polažu test.

Po Zakonu o javnim preduzećima rok da se na konkursima izaberu direktori ističe 4. marta sledeće godine. Među 23 javna preduzeća, čiji je osnivač republika, ima i onih za koje ovaj rok ne važi. Reč je o firmama čiji su direktori postavljeni pre donošenja prve verzije ovog zakona. Oni će u foteljama ostati do kraja mandata, a većini on ističe poslednjih meseci ove godine.

Zakon prvi put predviđa da se i direktori oko 700 lokalnih javnih preduzeća biraju na konkursima, a rok je, takođe, mart.

Babić umesto Krkobabića u Pošti?

Odlaskom Milana Krkobabića u Vladu Srbije ostalo je upražnjeno mesto u Pošti Srbije. Kako stvari stoje, prelazno rešenje biće izbor vršioca dužnosti. Već se spekuliše da će u Krkobabićevu stolicu sesti Zoran Babić, funkcioner Srpske napredne stranke. Zakon kaže da u v. d. stanju može biti najviše godinu dana. Posle bi morao na test.
Unos komentara je omogućen samo ulogovanim korisnicima.