Izvor: Tanjug | Petak, 12.08.2016.| 14:41
Izdvojite članak Odštampajte vest

Makedonija smanjuje cene uverenja za uvoz pšenice

Resorna ministarstva Srbije i Makedonije dogovorila su u petak, 12. avgusta, u Skoplju što skoriju promenu uredbe i smanjenje cene fitosanitarnih uverenja za uvoz pšenice, na nivo cena u Srbiji.

Ministar trgovine, turizma i telekomunikacija Rasim Ljajić je nakon sastanka rekao da je to kratkoročno, a da je dugoročno rešenje međusobno priznavanje sertifikata i uverenja dveju država. - Oni će najpre da snize cene i izjednače ih sa našim, odnosno kolika je naša cena toliko će biti i njihova, a dugoročno da bi se olakšao protok roba treba da se potpiše sporazum o međusobnom priznavanju sertifikata - objasnio je ministar.

Ljajić ističe da se nastoji da se otklone sve vancarinske barijere u trgovini sa Makedonijom jer je ta zemlja jedna od tri najznačajnija partnera Srbije u okviru zemalja članica CEFTA sporazuma.

- Makedonija je značajno tržiste za naše proizvođače. Prošle godine imali smo 654 mil EUR robne razmene, od čega je naš izvoz bio 470 mil EUR - rekao je ministar i dodao da se i ove godine beleži rast izvoza od 15%, a uvoza iz te zemlje za 8%. Spoljno trgovinska razmena Srbije i Makedonije porasla je ukupno za 13%.

- Ukoliko ove barijere otklonimo i ako se nesmetano odvija trgovina dve zemlje, možemo realtivno brzo doći do milijardu evra spoljno- trgovinske razmene, a preduslov za to je da nemamo ovakve situacije koje ograničavaju protok robe iz jedne i druge zemlje - rekao je Ljajić.

Podsetimo, odlukom makedonskog Ministarstva poljoprivrede, cene fitosanitarnih uverenja za uvoz pšenice u tu zemlju povećane za 833%.
Unos komentara je omogućen samo ulogovanim korisnicima.