NavMenu

Privatizacija banja i dalje na čekanju - Država vodi sudske sporove oko vlasništva sa Fondom PIO

Izvor: Dnevnik Četvrtak, 11.08.2016. 13:28
Komentari
Podeli
(Foto: loznica.rs)
Mandatar za Vladu Srbije Aleksandar Vučić poručio je u ekspozeu da je jedan od prioriteta nove vlade i privatizacija banja da bi se od njih brzo napravila profitabilna preduzeća. – Kada je reč o banjama, ići će se u javno-privatna partnerstva, a tamo gde je to razumno, država će izaći iz vlasništva i daće ih privatnom vlasniku – najavio je Vučić.

Privatizaciji srpskih banja priča je koja traje već nekoliko godina. Bivši ministar privrede Željko Sertić najavio je će do kraja ove godine uslediti privatizacija banja i specijalnih bolnica i da je država već spremila javni poziv za privatizaciju njih 14. On je istakao da je 2015. godine privatizacija obustavljena, pre svega zbog sudskih sporova oko vlasništva koje država vodi s Fondom PIO.

Pred kraj prošle godine privatizacioni savetnik trebalo je da za Vladu Srbije sačini predlog za specijalne bolnice i banje i najbolji model za promenu vlasništva, iz kojeg je trebalo da bude poznato i šta se tačno investitorima nudi, ali i koja je cena ispod koje se banje na tržištu ne smeju ponuditi.

Konsultantska kuća kojoj je Ministarstvo privrede poverilo taj zadatak trebalo je da napravi procenu u specijalnim bolnicama Bujanovac, banja Koviljača, Niška banja, Zlabitor, Sokobanja, Ribarska banja u Kruševcu, Merkur u Vrnjačkoj banji, Gejzir u Sijarinskoj banji, Institutu za lečenje i rehabilitaciju u Niškoj banji i Termalu u Vrdniku. Procenjivano je da je u tim lečilištima zaposleno oko 2.400 radnika, a da bi, kroz dobru privatizaciju, posao moglo naći i nekoliko puta više zaposlenih.

(Foto: Rajko Karišić)
Iz Fondu PIO objašnjavaju da su još 2006. i 2007. godine pokrenuli 28 sporova za potvrđivanje vlasništva nad objektima specijalnih bolnica u banjsko-klimatskim lečilištima. Do početka ove godine, pravosnažnim sudskim odlukama potvrđeno je vlasništvo Fonda PIO nad 13 objekata specijalnih bolnica, u dva slučaja je pravo svojine osporeno – za Čanj u Crnoj Gori i Specijalnu bolnicu Agnes u Mataruškoj banji, dok je preostalih 13 sporova za utvrđivanje vlasništva Fonda i dalje u toku.

Pravo svojine Fondu potvrđeno je na objektima specijalnih bolnica Čigota na Zlatiboru, Novi Pazar u Novom Pazaru, Ivanjica u Ivanjici, Zlatar u Novoj Varoši, Merkur u Vrnjačkoj banji, Žubor u Kuršumlijskoj banji, Terme Radon u Niškoj banji, Sokobanja i Ozren u Sokobanji, Rusanda u Melencima, Banja Koviljača u Loznici, Gamzidarska banja u Zaječaru i hotelu Zdravljak u Sokobanji.

Kako je rečeno u Fondu PIO, u toku je 11 sudskih sporovova radi potvrđivanja prava svojine i vlasništva – za Ribarsku banju, Gejzir u Sijerinskoj banji, Vranjsku banju, Gamzigradsku banju u Zaječaru, Jošaničku banju, Bujanovačku banju u Bujanovcu, Selters u Mladenovu, Dr Miroslav Zotović u Beogradu, banju Junaković u Apatinu, banju Kanjiža, Bukovačku banju u Aranđelovcu, Dr Dobrivoje Gnjatović u Slankamenu i HTP Banja Koviljača u Loznici.
Komentari
Vaš komentar

Top priče

17.04.2024.  |  Građevina, Saobraćaj

Gradiće se parking na Jastrepcu u okolini Kruševca

Gradska uprava grada Kruševca raspisala je javni poziv za izgradnju parking prostora sa pristupnom saobraćajnicom na planini Jastrebac. Procenjena ukupna vrednost radova bez PDV-a iznosi 24.196.392 dinara. Rok za prijavu je 13. maj. Detalje pogledajte OVDE.

Potpuna informacija je dostupna samo komercijalnim korisnicima-pretplatnicima i neophodno je da se ulogujete.

Zaboravili ste šifru? Kliknite OVDE

Za besplatno probno korišćenje, kliknite OVDE

Pratite na našem portalu vesti, tendere, grantove, pravnu regulativu i izveštaje.
Registracija na eKapiji vam omogućava pristup potpunim informacijama i dnevnom biltenu
Naš dnevni ekonomski bilten će stizati na vašu mejl adresu krajem svakog radnog dana. Bilteni su personalizovani prema interesovanjima svakog korisnika zasebno, uz konsultacije sa našim ekspertima.