NavMenu

Postupak protiv EPS Distribucije Beograd zbog sumnje u zloupotrebu dominantnog položaja

Izvor: Beta Sreda, 10.08.2016. 15:43
Komentari
Podeli
Komisija za zaštitu konkurencije Srbije objavila je da je pokrenula postupak protiv EPS Distribucije Beograd zbog sumnje da je to preduzeće zloupotrebilo dominantan položaj.

U prijavi koju je aprila ove godine dobila Komisija, navedeno je da EPS Distribucija diskriminiše komercijalne snabdevače električnom energijom stavljanjem u povoljniji položaj preduzeće EPS Snabdevanje prilikom ugovaranja pristupa sistemu za distribuciju električne energije.

Komisiji je predočeneo da EPS Distribicija zaključuje tipske ugovore o pristupu sistemu za distribuciju električne energije kojima je predviđena obaveza da svi komercijalni snabdevači prilikom ugovaranja pristupa sistemu deponuju sredstava namenskog (garantnog) depozita kao obezbeđenje plaćanja računa na ime tih usluga.

Prema navodima iz inicijative, takva obaveza nije predviđena jedino za EPS Snabdevanje, čak ni u situaciji kada to preduzeća obavlja delatnost komercijalnog snabdevanja. Ukazano je da je na taj način EPS Snabdevanje u povoljnijem položaju, a da EPS Distribucija, kao jedini operator distributivnog sistema u Srbiji, zloupotrebljava dominantan položaj.

Takođe, predočeno je da EPS Distribucija očitane podatke sa mernih uređaja komercijalnim snabedvačima dostavlja sa zakašnjenjem od 15 dana, što izaziva probleme u njihovom radu.

Komisija za zaštitu konkurencije je na osnovu informacija i dokumenata koje je dobila od EPS Distribucije i Agencije za enegetiku procenila da su navodi iz prijave osnovani i da je potrebno spovesti postupak kako bi se utvrdilo da li EPS Distrubcija narušava konkurenciju na tržištu snabdevanja električnom energijom.

Komentari
Vaš komentar

Top priče

18.04.2024.  |  Finansije, IT, Telekomunikacije

Hrvatski Aircash stiže u Srbiju

Aircash, prvi hrvatski viševalutni gotovinski novčanik koji radi u državama Evropske Unije i u Švajcarskoj i ima million korisnika, najavio je dolazak na tržište Srbije. Ovo je za Bloomberg Adria potvrdio Hrvoje Ćosić, direktor kompanije. Izdavalac Aircash Mastercard prepaid kartice je licencirana institucija za elektronski novac s licencom Hrvatske narodne banke koja važi u svim državama EU. Upisani su u EU registar institucija za

Izdvajamo još...

Potpuna informacija je dostupna samo komercijalnim korisnicima-pretplatnicima i neophodno je da se ulogujete.

Zaboravili ste šifru? Kliknite OVDE

Za besplatno probno korišćenje, kliknite OVDE

Pratite na našem portalu vesti, tendere, grantove, pravnu regulativu i izveštaje.
Registracija na eKapiji vam omogućava pristup potpunim informacijama i dnevnom biltenu
Naš dnevni ekonomski bilten će stizati na vašu mejl adresu krajem svakog radnog dana. Bilteni su personalizovani prema interesovanjima svakog korisnika zasebno, uz konsultacije sa našim ekspertima.