NavMenu

VUČIĆ: Cilj nove vlade prosperitet i podizanje standarda

Izvor: Beta Utorak, 09.08.2016. 15:41
Komentari
Podeli
Aleksandar Vučić (Foto: Mc.rs)Aleksandar Vučić
Mandatar za sastav nove vlade Srbije Aleksandar Vučić rekao je u svom ekspozeu pred narodnim poslanicima da će ključni zadatak njegovog kabineta u narednih 100 dana biti održavanje makroekonomske stabilnosti koja je preduslov za sve druge reforme i najavio rebalans ovogodišnjeg budžeta jer je stanje u državnoj kasi znatno bolje od planiranog.

- Snažna stabilizacija javnih finansija i zaustavljanje rasta javnog duga do 2017. godine, zahvaljući dosadašnjim impresivnim rezulatima u fiskalnoj konsolidaciji, biće zadatak nove vlade - rekao je Vučić u Skupštini Srbije.

On je istakao da je fiskalni deficit prošle godine prepolovljen sa 6,6 na 3,4%, a da je sada 0,1% BDP-a. Podsetio je da je privredni rast u 2015. godini bio 0,8% i da je u prvom kvartalu ove godine 3,5%.

Privrednom rastu doprinos su dali svi sektori, pojačana tražnja i priliv investicija, a popravljanje poslovnog ambijenta i razvoj infrastrukture podstakli su razvoj građevinarstva.

Vučić je kazao da će biti predložen rebalans budžeta za 2016. godinu jer je sada deficit budžeta opšte države ispod 2%, umesto planiranih oko 4% BDP-a, i naglasio da je cilj da udeo javnog duga 2023. godine bude 60% BDP-a

Mandatar je rekao i da je republički budžet trenutno u suficitu od 19,6 milijardi dinara, što se nikada do sada nije desilo.

- Bićemo u prilici da kroz podsticanje potrošnje doprinosimo rastu BDP-a, a ne kao do sada samo kroz priliv investicija - istakao je Vučić.

On je naveo da je od 2014. do 2016. godine svakog meseca otvarano više od jedne fabrike ili pogona u kojima je obezbeđen posao za 124.000 ljudi.

Vučić je pohvalio Narodnu banku Srbije koja je uz pomoć Vlade uspela da održi nisku inflaciju i stabilnu domaću valutu.

Prosperitet i podizanje standarda

- U javnom sektoru i policajci i pripadnici odbrane, vojske, i u socijalnom i zdravstvenom i obrazovnom sektoru mogu da očekuju dalja povećanja plate - naglasio je Vučić dodajući da to neće biti mala povećanja plate.


On je dodao da će se plate u javnom sektoru i penzije u budućnosti redovno isplaćivati, kao i da je cilj da se kroz povećanje potrošnje podigne rast, a ne samo kroz povećanje izvoza i investicija.

Vučić je naveo i da su ekonomska, regionalna i politička stabilnost uslov za nove investicije, kako inostrane, tako i domaće, primetivši da nam stabilnost donosi i međunarodni ugled, poštovanje za našu zemlju, jer je sposobna da se sama snalazi, jer je suverena, jer joj se veruje i jer je pouzdan partner svojim prijateljima.

Kako je dodao, prethodna vlada je ostvarila stabilnost, a nova će raditi još vrednije radi prosperiteta i napretka.

Komentari
Vaš komentar

Top priče

18.04.2024.  |  Energija, Građevina

Zbog RHE Bistrica izmeštaće se dva državna puta - EPS traži projektanta, potrebna i aktuelizacija studije opravdanosti gradnje

Elektroprivreda Srbije raspisala je tender za izradu idejnog rešenja i tehničke dokumentacije za izmeštanje državnih puteva za potrebe izgradnje reverzibilne hidroelektrane (RHE) Bistrica. Kako je navedeno u tehničkoj specifikaciji posla, trase objekata budućeg sistema RHE Bistrica u blizini akumulacije Potpeć se ukrštaju sa trasom državnog puta IIA reda broj 191 Bistrica-Priboj, a trasa državnog puta IIA reda broj 194 Kokin

Izdvajamo još...

Potpuna informacija je dostupna samo komercijalnim korisnicima-pretplatnicima i neophodno je da se ulogujete.

Zaboravili ste šifru? Kliknite OVDE

Za besplatno probno korišćenje, kliknite OVDE

Pratite na našem portalu vesti, tendere, grantove, pravnu regulativu i izveštaje.
Registracija na eKapiji vam omogućava pristup potpunim informacijama i dnevnom biltenu
Naš dnevni ekonomski bilten će stizati na vašu mejl adresu krajem svakog radnog dana. Bilteni su personalizovani prema interesovanjima svakog korisnika zasebno, uz konsultacije sa našim ekspertima.