NavMenu

Prihvatanje prometa GMO proizvoda uslov za EU i STO - Hrana nastala od genetski modifikovanih proizvoda već u prodaji

Izvor: Novosti Utorak, 09.08.2016. 09:52
Komentari
Podeli
(Foto: Subbotina Anna/shutterstock.com)
Srpsku poljoprivredu ne čeka blistava budućnost. Naročito, ako se uzme u obzir da će buduća resorna ministarstva morati da se pozabave izmenama postojećeg Zakona o genetski modifikovanoj hrani, pa čak i da dozvole promet GM proizvoda. To su, između ostalog, i vodeći uslovi pristupanja Evropskoj uniji i Svetskoj trgovinskoj organizaciji.

Stručnjaci u Srbiji već dugo upozoravaju da naši građani, uprkos svim zabranama, uveliko jedu hranu nastalu od genetski modifikovanih proizvoda. Nije nepoznanica da se na našem tržištu nalaze mlečni i mesni proizvodi od životinja koje su hranjene GM sojinom sačmom, jer je to dozvoljeno u "zapadnom" svetu.

- Ukoliko buduće Ministarstvo poljoprivrede promeni postojeći Zakon o GMO, a Evropska unija prestane da postoji u obliku kakvu je danas poznajemo, to bi bila najgora moguća solucija - upozorava agroekonomista Miladin Ševarlić.

- Zasad ne vidim žurbu da bilo šta menjamo, pre nego što bude izvesno kada ćemo ući u EU. Pritisci sigurno postoje. Naročito od Svetske trgovinske organizacije, GMO lobista u EU i SAD, odakle je i najznačajnija kompanija Monsanto. To su ogromni ekonomski interesi, ali ne samo proizvođača GM semena, već i onih koji se bave totalnim herbicidima. Bez toga, većina GM semena ne bi mogla da bude primenjena u poljoprivrednoj proizvodnji.

Ukoliko Srbija dozvoli promet GM robe, profesor Ševarlić kaže da će naša zemlja tada morati da izdvaja dodatna sredstva za kontrolu tih proizvoda. Uz to, stvara se nelojalna konkurencija srpskim poljoprivrednicima, jer evropski i američki farmeri imaju veće subvencije. S druge strane, ekonomska situacija u kakvoj se nalazi naša zemlja, sigurno će opredeliti deo stanovništva da kupuje te proizvode.

- Veće troškove bi imali domaći proizvođači za obeležavanje proizvoda koji ne sadrže GMO - ističe profesor Ševarlić.
- A što je najbitnije, postavlja se pitanje zašto kreatori srpske ekonomske i agrarne politike nisu do sada favorizovali korišćenje soje i kukuruza koji nisu genetički modifikovani. Umesto da izvozimo te proizvode pod robnom markom "bez GMO", mi prodajemo kukuruz i soju u rinfuzu. Zemlje u EU, uglavnom, hrane životinje GM sojinom sačmom, i takvo meso i proizvodi od mesa i mleka dolaze u našu zemlju.

(Foto: pilipphoto/shutterstock.com)
Prema rečima profesora Ševarlića, GMO lobisti izdašno finansiraju sve one koji su pristalice ovakve poljoprivredne proizvodnje.

- Nijedno istraživanje proizvođača GM semena nije trajalo duže od 90 dana - kaže profesor Ševarlić.
- To je apsurdno. Uz to, niko ne sprovodi istraživanja kako sirovine od GM proizvoda utiču na zdravlje.

Tri čevtrtine - protiv

Srbija se izjasnila protiv GMO. Naime, 127 gradova i opština u našoj zemlji jednoglasno je usvojilo deklaracije protiv GMO. To je, kako kaže profesor Ševarlić, više od tri četvrtine opština i gradova u čitavoj Srbiji.

Dunav soja oznake

Zemlje članice EU morale su da dozvole promet GM proizvoda. Takođe, Evropa ne traži da se ti GM proizvodi posebno i označe, pa to nije slučaj samo u Srbiji, kažu u organizaciji Dunav soja.

- Većina zemalja ipak je našla način da zaštiti svoje tržište i potrošače - ističu u ovoj organizaciji.
- Austrija, Nemačka, Švajcarska, samo su neke od država koje su uvele označavanje proizvoda koji nisu GMO. To znači da su u ovim zemljama meso, mleko i jaja, koji su dobijeni od životinja koje su hranjene sojom koja nije GM, obeležene Dunav soja oznakom. Tako će biti i u Srbiji.
Komentari
Vaš komentar

Top priče

22.04.2024.  |  Industrija, Saobraćaj

Srbija će projekat "letećih taksija" za EXPO razvijati sa kompanijom Airbus - Najavljeno potpisivanje memoranduma

Vlada Srbije će sa kompanijom Airbus potpisati memorandum za projekat razvoja Air mobility-ja, koji podrazumeva upotrebu malih, visoko automatizovanih aviona, na nižim visinama u urbanim i gradskim oblastima, najavio je ministar finansija Siniša Mali. Mali je na svom Instagram profilu napisao da je sa regionalnim direktorom prodaje u kompaniji Airbus za Istočnu Evropu Aleksandrom Bojanićem, razgovarao je o uvođenju letećih taksija. -

Potpuna informacija je dostupna samo komercijalnim korisnicima-pretplatnicima i neophodno je da se ulogujete.

Zaboravili ste šifru? Kliknite OVDE

Za besplatno probno korišćenje, kliknite OVDE

Pratite na našem portalu vesti, tendere, grantove, pravnu regulativu i izveštaje.
Registracija na eKapiji vam omogućava pristup potpunim informacijama i dnevnom biltenu
Naš dnevni ekonomski bilten će stizati na vašu mejl adresu krajem svakog radnog dana. Bilteni su personalizovani prema interesovanjima svakog korisnika zasebno, uz konsultacije sa našim ekspertima.