Izvor: Blic | Utorak, 09.08.2016.| 08:55
Izdvojite članak Odštampajte vest

Praška šunka menja ime - Češka zaštitila brend, domaći proizvođači moraju da se prilagode

(Foto: yamix/shutterstock.com)
Proizvođači mesa u Srbiji uskoro više neće moći da koriste naziv praška šunka, pošto ga je kao brend registrovala Češka. Brendiranje bi moglo da se odrazi negativno na prodaju ovog proizvoda, kako u Srbiji tako i u drugim delovima Evrope, gde je praška šunka popularna namirnica u ishrani.

Češka već duže pokušava da registruje ovaj suhomesnati proizvod kao tradicionalni garantovani specijalitet, ali je nailazila na otpor mnogih zemalja, pre svih Slovačke čije Ministarstvo poljoprivrede je išlo dotle da je pisalo prigovor Briselu. Prepreke su sada uklonjene, pa će proizvođači u drugim zemljama svoje proizvode morati da preimenuju ili da ubuduće proizvode prašku šunku prema tradicionalnoj češkoj recepturi, što će podići cenu.

Ministarstvo poljoprivrede Srbije ima rok do 13. avgusta da podnese prigovor na registraciju.

- Proizvođači u Srbiji će kao argument moći da koriste to što imaju drugačiju specifikaciju proizvoda, kao i da šunku prave na drugačiji način - kaže izvor Blica iz Ministarstva poljoprivrede.

Ukoliko prigovor bude usvojen, proizvođači bi mogli da dobiju prelazni period od tri godine "radi prilagođavanja proizvodnje".

Ako se prigovor ne uloži, onda dva meseca nakon stupanja na snagu registracije, proizvođači moraju da promene specifikaciju proizvodnje, u suprotnom ne mogu da koriste ime. Ministarstvo poljoprivrede će, prema saznanjima Blica, uložiti prigovor Evropskoj komisiji i to bi u narednim danima trebalo da uradi Kancelarija za evropske integracije.

U Češkoj se naziv praška šunka koristi za šunku najvišeg kvaliteta proizvedenu od svinjskog buta, objašnjavaju u češkom Ministarstvu poljoprivrede. Oblik šunke je ovalni, a još jedna specifičnost je samo sečenje šunke, koje se naziva praški rez. Šunka je tim rezom zaobljena i dobija svoj tipičan izgled, koji potrošači prepoznaju. Ostale zemlje koje se protive registraciji taj rez ne koriste i šunka drugačije izgleda.

Matijević: Znamo za to

Petar Matijević iz Industrije mesa Matijević kaže da je čuo za zahtev Češke, ali ocenjuje da to neće mnogo uticati na prodaju.

- Naziv "praška" kod nas je ustaljen, pa ljudi za svaku stišnjenu ili šunku u crevu govore "praška". Kao što je nekada "radenska" bila sinonim za sve vode. Za prašku ili stišnjenu šunku koristi se nemačka receptura, češka nema veze s tim - navodi Matijević.

Đurđević: Povećani troškovi

- To malo povećava troškove, pošto će ubuduće svi biti u obavezi da proizvode prašku šunku po češkoj tehnologiji, a to ćemo i mi raditi - kaže Dejan Banda iz Industrije mesa Đurđević. On objašnjava da će penali biti veliki ukoliko inspekcija utvrdi da receptura nije autentična ili da je kvalitet sumnjiv.
Unos komentara je omogućen samo ulogovanim korisnicima.