Izvor: Novosti | Ponedeljak, 08.08.2016.| 15:55

Do kraja leta pet novih tunela na putevima u Srbiji - Na dve važne saobraćajnice probijeno 11 brda i planina

(Foto: Peter Gudella/shutterstock.com)
Vozači u Srbiji dobiće ovog leta čak pet novih tunela. Kroz prvi, pored Golubačke tvrđave, od pre nekoliko dana, već prolaze automobili, a kroz Veliki Kik, Savinac, Šarane i Brđane, na deonici puta od Ljiga do Preljine, na Koridoru 11, vozila bi trebalo da krenu krajem avgusta.

Na koridorima je predviđena izgradnja ukupno 12 tunela, a jedini koji još nije probijen je Manajle, na južnom kraku Koridora 10.

Najživlje je trenutno na Koridoru 11, gde je finiš radova pred otvaranje četiri tunela. Po projektu se na samoj trasi nalazilo njih pet, ali je Golubac pretvoren u usek. Umesto bušenja i izgradnje tunela, koji je trebalo da bude dug 125 metara, neimari su "presekli" brdo i, kako tvrde u Koridorima Srbije, ostvarili uštedu od 4 mil EUR.

Šarane gradi Energoprojekt, GP Planum je angažovano na izgradnji Brđana i Savinca, a na Velikom Kiku kompanija AGT. Najduži na ovoj trasi su Šarani, sa 880 metara, a ukupna dužina sva četiri tunela je 1.805 metara. Radovi se u svima privode kraju, a rok za završetak je 25. avgust. Iako je ministarka građevine Zorana Mihajlović upozorila izvođače da radovi kasne, oni tvrde da će posao završiti na vreme.

U ovoj oblasti za naše građevince prethodne dve decenije nije bilo mnogo izazova. Nije se mnogo gradilo, a i na trasama koje su asfaltirane, nije bilo potrebe za "bušenjem" brda, jer teren to nije zahtevao. Napori da se konačno okonča izgradnja najvažnijih saobraćajnica doneli su građevincima nove poslove.

U Koridorima ističu da vreme izgradnje tunela zavisi od geološke sredine i kompatibilnosti projektne dokumentacije i stanja na terenu. Izgradnja tunela spada u tehnološki najkomplikovanije radove.

- U proseku je na auto-putu E 80 dnevno napredovanje na izgradnji tunela bilo od jednog do pet metara na dan. Radilo se u tri smene svih sedam dana u nedelji - kažu u Koridorima.

Poslednji preostali tunel za proboj na Koridoru 10 je najveći tunel u Srbiji, Manajle, od 1.800 metara. U toku su radovi na probijanju leve i desne cevi. Za proboj desne cevi preostao je još 681 metar, a leve 96 metara.

ČORTANOVCI

Dok izlaze iz jednih tunela, domaći građevinci već merkaju sledeće poslove.

- Uskoro bi trebalo da bude raspisan tender za izgradnju tunela kod Čortanovaca, u okviru rekonstrukcije i modernizacije pruge Stara Pazova - Novi Sad, iz ruskog kredita - kaže Ratomir Todorović, direktor GP Planuma.
- Tu će se graditi dve cevi duge po dva kilometra. Računam da bi to mogao biti naš sledeći projekat.
Unos komentara je omogućen samo ulogovanim korisnicima.