NavMenu

Prirodni proizvodi spasavaju selo - Zaparložene njive dobre za uzgoj organskog povrća

Izvor: Novosti Ponedeljak, 08.08.2016. 09:11
Komentari
Podeli
(Foto: Twin Design/shutterstock.com)
Organska hrana je najveća šansa za ekonomski razvoj Srbije. To je jedini način da srpsko selo opstane, a seljak da živi od svog rada. Sada su nam zaparložene njive čak i prednost, jer na njima već za nekoliko meseci može da se uzgaja organsko povrće.

Ovako priču o organskom uzgoju započinje Predrag Koluvija, vlasnik kompanije Jovanjica, koja je za svega pet godina postala najveći proizvođač i distributer organske hrane u Srbiji. Proizvodi im se prodaju u svim trgovinskim lancima, uskoro započinju kućnu dostavu, a pod njihovim brendom prodaju se voće, povrće, bilje i žitarice nekoliko stotina proizvođača iz sela širom Srbije.

- Ljudi su sve više svesni koliko je organska hrana važna, tako da i proizvodnja, ali i potražnja na tržištu rastu veoma brzo - kaže Koluvija.
- Zbog toga je važno da se selu i poljoprivredi vrati što više ljudi, jer će moći pristojno da zarade i žive od svog rada.

Koluvija je firmu otvorio pre pet godina, kada se vratio iz Nemačke, gde je rođen i odrastao. Posle dve godine priprema, počela je i proizvodnja i prodaja proizvoda.

Sada je uključen i u projekat koji realizuje Grad Beograd, gde je raspisan konkurs za dodelu na korišćenje oko 5.000 hektara gradske zemlje, od koje bi dobar deo mogao da se koristi odmah za organski uzgoj, a deo za tri godine, kada se očisti od pesticida. U okviru organskog inkubatora bi, kaže, posao trebalo da dobije oko 10.000 ljudi, kroz oko 2.000 malih gazdinstava.

- Mi ćemo tim ljudima pomoći da razviju proizvodnju i obezbediti im tržište. Ideja je da se nešto slično razvija širom Srbije. Manastiri bi mogli da budu otkupni centri. Već se dogovaramo sa ocem Mihajlom, starešinom manastira Jovanje kod Valjeva. Oni imaju malu organsku proizvodnju, vredni su i zainteresovani da okupe poljoprivrednike iz tog kraja - najavljuje on.

- Mi smo voljni da znanjem, semenom, otkupom roda pomognemo svakome ko odluči da se bavi organskom proizvodnjom. Plan nam je da do kraja 2017. godine imamo oko 3.000 kooperanata. Njihovu robu možemo da plasiramo na domaće i strana tržišta. Posetili su nas predstavnici ruskih hipermarketa i samo čekamo otvaranje veletržnice u Beogradu, pa da njima počnemo da isporučujemo robu. Izvozimo i u zemlje Evropske unije - kaže Koluvija.

Poklanjaju 1.500 jaja nedeljno

- Željno iščekujemo da se promeni zakonski okvir i da se organska proizvodnja odvoji od konvencionalne. Sada zbog zakona imamo situaciju da jedan naš kooperant ne može da dobije sertifikat za organske koke i jaja. Zakon kaže da na farmi sa više od 300 kokošaka, one moraju da budu u kavezu. A u organskoj proizvodnji kavezi su strogo zabranjeni. Zato taj proizvođač nedeljno poklanja oko 1.500 jaja, dok čeka izmenu zakona i šansu da registruje organsku farmu - objašnjava Koluvija.
Komentari
Vaš komentar

Top priče

18.04.2024.  |  Finansije, IT, Telekomunikacije

Hrvatski Aircash stiže u Srbiju

Aircash, prvi hrvatski viševalutni gotovinski novčanik koji radi u državama Evropske Unije i u Švajcarskoj i ima million korisnika, najavio je dolazak na tržište Srbije. Ovo je za Bloomberg Adria potvrdio Hrvoje Ćosić, direktor kompanije. Izdavalac Aircash Mastercard prepaid kartice je licencirana institucija za elektronski novac s licencom Hrvatske narodne banke koja važi u svim državama EU. Upisani su u EU registar institucija za

Izdvajamo još...

Potpuna informacija je dostupna samo komercijalnim korisnicima-pretplatnicima i neophodno je da se ulogujete.

Zaboravili ste šifru? Kliknite OVDE

Za besplatno probno korišćenje, kliknite OVDE

Pratite na našem portalu vesti, tendere, grantove, pravnu regulativu i izveštaje.
Registracija na eKapiji vam omogućava pristup potpunim informacijama i dnevnom biltenu
Naš dnevni ekonomski bilten će stizati na vašu mejl adresu krajem svakog radnog dana. Bilteni su personalizovani prema interesovanjima svakog korisnika zasebno, uz konsultacije sa našim ekspertima.