NavMenu

ANTIĆ: Srbija neefikasno koristi energiju, menjaćemo zakon

Izvor: RTS Subota, 06.08.2016. 09:33
Komentari
Podeli

Aleksandar Antić, arhiva (Foto: Miloš Vlahović)Aleksandar Antić, arhiva
Ministar rudarstva i energije Aleksandar Antić izjavio je da je Srbija pri vrhu liste zemalja koje ne štede energiju, i najavio da je u planu što skorije usvajanje izmena Zakona o racionalnom korišćenju energije, što bi, kako je rekao, dalo dodatne podsticaje za uštedu.

- Srbija se nalazi u gornjem delu liste država koje na neefikasan način koriste energiju. Mogli bismo daleko više da uštedimo, i da smanjimo ukupnu potrošnju energije za devet odsto, na koliko smo se obavezali Evropskoj energetskoj zajednici, što smo dogovorili sa EU. I prve korake realizujemo - rekao je Antić otvarajući stručni skup Ugalj - osporavani energent u organizaciji Balkan magazina i Elektroprivrede Srbije, a pod pokroviteljstvom resornog ministarstva.

Ministar rudarstva i energije je naglasio da Srbija može da ima ozbiljnu priču za budućnost energetskog sektora, podsetivši da je usvojen novi Zakon o energetici koji podstiče investicije.

Navodeći da je u prethodnim godinama izgrađeno 166 malih elektrana, ministar je rekao da je optimista po pitanju toga da Srbija, u skladu sa svojom obavezom, dostigne potrošnju energije iz obnovljivih izvora od 27%.

- Veliki sam optimista da ćemo to realizovati - rekao je Antić dodajući da na taj put vodi veliki broj malih koraka, te da smo u te male korake već ušli, a da su sada pred nama veliki koraci.

Buduća vlada će imati kao prioritet razvoj obnovljivih izvora energije, naveo je Antić podsetivši da Srbija ima takav položaj da potencijali na tom polju nisu apsolutno dovoljni.

- Ukupan potencijal sada je na godišnjem nivou 5,65 miliona tona ekvivalenata nafte, a trošimo oko 10 miliona tona. Jasno je da tu nema prostora da to potpuno zatvorimo obnovljivim izvorima energije - rekao je Antić ističući da možda najveći potencijal imamo kada je reč o uštedama, odnosno energetskoj efikasnosti.

Komentari
Vaš komentar

Top priče

15.04.2024.  |  Agro, Finansije

Digitalno svinjarstvo - Kupite Pig token, a posle dve i po godine dobijate 100 kilograma svinjetine

Uzgajate svinje, a ne odlazite na farmu, nema blatnjavih čizama, ni ustajanja u cik zore da bi se nahranile životinje. Zvuči filmski, ali nije. Krešimir Kuterovac, stočar iz Hrvatske, pokrenuo je sa kompanijom Beyondi i Blok Be platformu GoAgro pomoću koje svako može da postane stočar, a da posao uzgajivača svinja radi neko drugi. - Vi kupujete digitalni oblik svinje - PigNFT (Pig token). Minimalna cena je 220 EUR za koju posle dve i po

Potpuna informacija je dostupna samo komercijalnim korisnicima-pretplatnicima i neophodno je da se ulogujete.

Zaboravili ste šifru? Kliknite OVDE

Za besplatno probno korišćenje, kliknite OVDE

Pratite na našem portalu vesti, tendere, grantove, pravnu regulativu i izveštaje.
Registracija na eKapiji vam omogućava pristup potpunim informacijama i dnevnom biltenu
Naš dnevni ekonomski bilten će stizati na vašu mejl adresu krajem svakog radnog dana. Bilteni su personalizovani prema interesovanjima svakog korisnika zasebno, uz konsultacije sa našim ekspertima.