NavMenu

Telekom Srbija u državnu kasu uplatio 8,9 milijardi dinara - Budžet čeka novac od EPS-a i EMS-a

Izvor: Dnevnik Petak, 05.08.2016. 10:46
Komentari
Podeli
(Foto: Ralf Kleemann/shutterstock.com)
Srbija je za prvih sedam meseci ove godine ostvarila suficit od 22 milijarde dinara, odnosno 170 mil EUR, što obara učešće javnog duga u BDP-u na oko 70%. U prvih sedam meseci prihodi su bili veći 22,8 milijarde dinara, a rashodi niži 3,8 odsto od planiranih.

Mandatar za sastav srpske vlade Aleksandar Vučić u ovom mesecu očekuje da republička kasa ima suficit veći od 40 milijardi dinara.
Tome će, kako je naglasio, doprineti i državna preduzeća poput Telekoma, EPS-a i EMS-a, čije će uplate u budžet stići tokom ovog meseca.

Da su njegove procene tačne već je potvrdio "Telekom Srbija", koji je ovih dana u srpski budžet uplatio čak 8,9 milijardi dinara. EPS bi tokom avgusta u budžet trebalo da uplati najmanje 5,5 milijardi dinara, s obzirom na to da je na kraju prošle godine ostvario dobit od 11 milijardi dinara. Ta kompanija uplatila je u budžet i dodatnu milijardu dinara po osnovu izmirenja obaveza prema Pariskom klubu poverilaca.

Ukupna dobit Elektromreža Srbije iznosi oko 2,8 milijarde dinara, a koliko će tačno od te sume biti uplaćeno u budžetsku kasu, odrediće vlada Srbije.

Zakonski rok da javna preduzeća uplate dobit u republički budžet ističe 30. novembra, ali je deo njih odlučio da to učini tokom ovog meseca. Ostala republička javna preduzeća već su uplatila dobit u državnu kasu, a bilo je i onih koja nisu imala šta da uplate jer su poslovala s gubicima. Svakako je i poslovanje javnih preduzeća tokom prošle godine i u prvoj polovini ove bilo bolje nego prethodnih i malo je onih koji su zabeležili gubitke.

Finansijska slika javnih preduzeća u Srbiji prošle godine znatno je promenjena jer su posle godina gomilanja gubitaka počela da posluju s dobitkom. Objavljen je podatak da je zbirna neto dobit 485 javnih preduzeća iznosila 8,3 milijarde dinara, ali su prošle godine napravila i minus od 44 milijarde.
Komentari
Vaš komentar

Top priče

26.03.2024.  |  Saobraćaj

Raspisan tender za stručni nadzor za projektovanje i izgradnju nove železničke pruge Jovanovac - Rasputnica Cvetojevac - Sobovica

Infrastruktura železnice Srbije raspisala je tender za stručni nadzor za projektovanje i izgradnju nove železničke pruge Jovanovac - Rasputnica Cvetojevac - Sobovica. Kako se pojašnjava, formiranje nove industrijske zone Sobovica uslovilo je potrebu za njenim povezivanjem sa postojećom železničkom infrastrukturom, odnosno sa prugom Lapovo - Kraljevo - Lešak - Kosovo Polje - Đeneral Janković - državna granica (Volkovo). - Postojeća

Potpuna informacija je dostupna samo komercijalnim korisnicima-pretplatnicima i neophodno je da se ulogujete.

Zaboravili ste šifru? Kliknite OVDE

Za besplatno probno korišćenje, kliknite OVDE

Pratite na našem portalu vesti, tendere, grantove, pravnu regulativu i izveštaje.
Registracija na eKapiji vam omogućava pristup potpunim informacijama i dnevnom biltenu
Naš dnevni ekonomski bilten će stizati na vašu mejl adresu krajem svakog radnog dana. Bilteni su personalizovani prema interesovanjima svakog korisnika zasebno, uz konsultacije sa našim ekspertima.