NavMenu

Srbija razmatra nabavku aviona mig 29 iz Rusije - Cena nove letelice oko 45 mil EUR

Izvor: Novosti Četvrtak, 04.08.2016. 15:46
Komentari
Podeli
Ilustracija (Foto: vs.rs)Ilustracija
Flota lovačkih aviona mig-29 u srpskom vazduhoplovstvu, posle tri decenije, uskoro bi mogla da dobije pojačanje. Skora nabavka ruskih letelica mogući je epilog višegodišnjih napora državnog vrha Srbije da obnovi svoju vojnu avijaciju.

Kako prenose izvori Novosti bliski Ministarstvu odbrane, iz Rusije je poslednjih nedelja stiglo više pozitivnih signala kao odgovor na molbu našeg Ministarstva odbrane da se pronađe obostrano prihvatljiv aranžman za kupovinu borbenih letelica. Nije isključena isporuka polovnih aviona iz sastava ruskih oružanih snaga, ali ni nabavka šest potpuno novih migova 29-M2.

- Ministar odbrane Zoran Đorđević nedavno je pisao ruskom kolegi Sergeju Šojguu s molbom da Rusija svojim resursima pomogne pri obnovi naše vojne avijacije - kaže sagovornik Novosti. - Kremlj nije rekao konačnu reč, ali je stiglo više ohrabrujućih poruka u čijem je središtu isporuka migova Srbiji. Vojna neutralnost Srbije i naoružavanje država u susedstvu idu naruku ovom poslu, koji bi već sledeće godine mogao da bude realizovan.

Nabavka polovnih remontovanih aviona varijanta je koju je već razmatrao i vojni vrh Srbije. Ova mogućnost je dobrodošla, jer je mig 29 borbeni avion koji ima odlične performanse i široke mogućnosti modernizacije. "Dvadeset devetka" je letelica koju koristi veliki broj vojski širom sveta, uključujući i NATO.

Plan srpskih vojnih stratega je da ruskim avionima premosti vreme do buduće kupovine novih i modernih letelica, kojim bi problem odbrane vazdušnog prostora i "er polisinga" bio rešen na period od najmanje 10-15 godina. U Generalštabu VS ne žele da iznose detalje međudržavnih pregovora, ali napominju da bi nabavka šest aviona neuporedivo povećala vatrenu moć naše vojske.

- Šest ruskih, uz postojeće migove 29 i 21, obezbedili bi nam sigurno nebo, ali i mir za pravljene planova temeljne obnove Ratnog vazduhoplovstva - kažu u Vojsci i napominju da bi tako bio sačuvan kontinuitet obuke i školovanja novih generacija pilota.

Cena jedne nove "klot" letelice mig 29-M2 je oko 45 mil EUR.
Komentari
Vaš komentar

Top priče

17.04.2024.  |  Industrija, Građevina, Saobraćaj, Finansije

Feka Automotive gradi energetski efikasan proizvodni objekat - EBRD odobrila 15 mil EUR

Evropska banka za obnovu i razvoj (EBRD) podržava ovu investiciju odobravanjem kredita od 15 mil EUR kompaniji Feka Automotive (Feka), proizvođaču automobilske rasvete iz Srbije. Feka, koja ima ugovore o snabdevanju sa vodećim međunarodnim proizvođačima automobila kao što su Tojota, Folksvagen i Stelantis, koristiće sredstva da poboljša svoju ukupnu efikasnost i poveća dostupnost pouzdanih uređaja za osvetljenje

Izdvajamo još...

Potpuna informacija je dostupna samo komercijalnim korisnicima-pretplatnicima i neophodno je da se ulogujete.

Zaboravili ste šifru? Kliknite OVDE

Za besplatno probno korišćenje, kliknite OVDE

Pratite na našem portalu vesti, tendere, grantove, pravnu regulativu i izveštaje.
Registracija na eKapiji vam omogućava pristup potpunim informacijama i dnevnom biltenu
Naš dnevni ekonomski bilten će stizati na vašu mejl adresu krajem svakog radnog dana. Bilteni su personalizovani prema interesovanjima svakog korisnika zasebno, uz konsultacije sa našim ekspertima.