Izvor: eKapija | Sreda, 03.08.2016.| 14:48
Izdvojite članak Odštampajte vest

Teva preuzela Actavis za 33,43 mlrd USD i 100 miliona akcija - Korisnicima u Srbiji biće dostupniji savremeni lekovi i terapije

(Foto: shutterstock.com )
Farmaceutska kompanija Teva (Teva Pharmaceutical Industries) završila je preuzimanje generičkog poslovanja Allergana, u čijem sastavu je i kompanija Actavis Generics koja posluje i u Srbiji.

Kako je navedeno u saopštenju ovih kompanija, Allergan je dobio 33,43 mlrd USD u gotovini i oko 100 miliona Tevinih akcija.

- Ovim spajanjem Actavis u Srbiji, u čijem sastavu posluju fabrika Zdravlje u Leskovcu i Actavis u Beogradu, omogućiće pacijentima i zdravstvenom sistemu Srbije pristup jednom od najvećih portfolija savremenih, prvoklasnih lekova i terapija na svetu - rekao je generalni direktor kompanije Actavis u Srbiji, Pavle Marjanović.

Actavis će, kako je dodao Marjanović, nastaviti sa kontinuiranim, stabilnim snabdevanjem tržišta Srbije svim svojim proizvodima uz očekivano proširenje portfolija savremenim i efikasnim lekovima kojih do sada nije bilo na tom tržištu. Takođe, Actavis će nastaviti i da radi na unapređenju kvaliteta zdravstvene zaštite u Srbiji.

Direktor leskovačkog Zdravlja, Bojan Jović, rekao je da je ta fabrika spremna da korisnicima na domaćem i još većem broju tržišta širom sveta obezbedi najsavremenije generičke farmaceutske proizvode vrhunskog kvaliteta.

Teva je vodeća globalna farmaceutska kompanija i najveći proizvođač generičkih lekova na svetu, a sedište joj je u Izraelu. Na 80 tržišta sveta Teva nudi više od 1.800 lekova i 16.000 proizvoda, a u 2017. godini planira plasiranje oko 1.500 generičkih proizvoda. Ujedno Teva zauzima jedno od prva tri mesta u više od 40 zemalja, te ima vođstvo na svim ključnim globalnim tržištima.

Neto prihodi ove kompanije u 2015. godini iznosili su 19,7 mlrd USD. Akvizicijom Actavis Generics-a Teva jača svoje međunarodne komercijalne mogućnosti i u značajnoj meri globalizuje prodaju i istraživačko-razvojnu mrežu.

Akvizicije sve češće

Ovo je samo jedno u nizu spajanja farmaceutskih giganata u poslednjih nekoliko godina. A kako je pokazala nedavna studija konsultanske kuće EY (Ernst&Young), akvizicije u ovom sektoru nas i dalje očekuju.

- Bićemo svedoci velikom nivou ulaganja i prodaja u farmaceutskom sektoru u idućim godinama - rekao je Gerd Stuerz, analitičar u EY.

U aprilu su Pfizer i Allergan odustali od 160 mlrd USD vrednog povezivanja, kojim bi nastao novi svetski lider u farmaceutskoj industriji i time pretekao švajcarskog diva Novartis-a, zato što američke vlasti ulažu velike napore u sprečavanju spajanja kompanija i na taj način izbegavanju plaćanja poreza.

To verovatno ipak neće označiti kraj talasa značajnijih spajanja u tom sektoru, kažu u EY.

- Kompanije će rasprodati cela odeljenja ili kupiti nova u cilju jačanja svojih pozicija - rekao je stručnjak Siegfried Bialojan.

Suočene s oštrom konkurencijom, za mnoge kompanije je sada ključan rast ostvariv pomoću spoljnih snaga.

(Foto: Dmitry Kalinovsky/shutterstock.com)
- Farmaceutske grupe mogu brzo da prezentuju inovacije samo ako kupuju kompanije u inostranstvu - izjavio je u junu Bialojan i procenio da bi ukupna tržišna vrednost sporazuma o spajanju i akviziciji uskoro mogla dosegnuti oko 200 mlrd USD godišnje.

Spajanja moguća i u Srbiji

Kako je za eKapiju nedavno izjavila Mirjana Vučićević, iz Udruženja za farmaceutsku i medicinsku privredu pri Privrednoj komori Srbije, mnoštvo velikih sporazuma potpisano je poslednjih godina, ali intenzivno razdoblje spajanja i akvizicija farmaceutski sektor tek očekuje u godinama koje slede.

- Smatram da je to dobar put za bolje poslovanje i investicije u farmaceutskom sektoru - rekla je za eKapiju Vučićević.

Do tada, i dalje čekamo rasplet oko 'slučaja Galenika', odnosno da vidimo da li će i ko od tri zainteresovane kompanije preuzeti nekadašnjeg domaćeg giganta.


Unos komentara je omogućen samo ulogovanim korisnicima.