NavMenu

Propali biznis preprodaju za sitne novce - Na dobošu i stanovi za par hiljada evra

Izvor: Dnevnik Utorak, 02.08.2016. 15:46
Komentari
Podeli
(Foto: Ivana Vuksa)
Kreditna aktivnost u Srbiji već poduže tavori. Dok građani kako-tako i podižu kredite, privreda kao da je odustala. Tako podaci Kreditnog biroa Udruženja banka Srbije govore da je kod pravnih lica broj uzetih kredita povećan 0,6%. Još je gore u preduzetničkim vodama, gde je suma uzetih kredita povećana gotovo simoblično – oko 0,4%.

Istina, uzete kredite i mali i veliki nešto redovnije vraćaju: kod preduzeća je docnja 14,3%, a to je pet procenta manje nego na samom početku godine, a kod preduzetnika je 16,1% – i oni su se popravili 0,2%.

Kada se zajmovi ne vraćaju, sledi prinudna naplata. Podižu se hipoteke, angažuju sudski izvršitelji. Uglavnom sve ono što se nudi završi na sajtu Doboš. A ponuda je tu dobra da se mogu opremiti i mali i veliki biznisi.

Osim predmeta svojih dužnika koje nude banke, tu su i predmeti, odnosno oprema, koja je zbog stečaja stigla do prinudne naplate. Nije lako prodati ni poslovni prostor ni opremu. Zato, umesto ponuđene cene, pored sve više ponuda stoji "cena po dogovoru" ili "pogodba".

Na severu Bačke u Kanjiži prodaje se stari mlin-pekara po ceni od 189.618 EUR. Sve se nalazi na Subotičkom putu, a prodavac je poverilac Holding kapital iz Beograda.

U Kovinu se na prodaju nude kolska vaga, silos, temelj za sušaru, i to sve za 243.887 EUR. Biznis, eto, nije odmakao dalje od temelja, a novom kupcu može se samo poželeti više sreće. Prodavac je Erste banka.

U Vršcu se na prodaju našala štamparija i kompetna oprema za proizvodnju ambalaže za lekove. UniCredit leasing to nudi na prodaju, a može i opet na lizing.

(Foto: Monkey Business Images/shutterstock.com)
U Pećincima nije išao posao vezan za gumeni kondenzator. Sada se on nudi po 2.680 EUR.

Akcije smo navikli da vidimo u prodavnicama svekolike robe. Sve češće ih ima i na Dobošu. Od onoga što se može izdvojiti po principu skoro pa džabe tu je stan od 66 kvadrata u Srpskom Itebeju koji se nudi po 4.500 EUR. Veća je cena, ali veći i stan u Srpskoj Crnji: u prizemlju je, a za 85 kvadrata treba dati 6.000 EUR. Ko za sebe misli da ima šansu da tamo počne poslovnu aktivnost, eto prilike da se prvo skući.

Profesor na Ekonomskom fakultetu u Beogradu dr Blagoje Paunović kaže da bi se o tome zašto mala i srednja preduzeća kod nas ne uspevaju mogla napisati studija.

– Evo, da nabrojim samo nekoliko razloga: to su visoki porezi, nedostupni izvori finansiranja, koji su često pod nepovoljnim uslovima, nedostatak preduzetničke kulture… Što se tiče stečaja, on bi trebalo da bude druga šansa za preduzetnike. U Americi je to tako i obično znači novi početak. Kod nas je to najčešće uvod u likvidaciju. Nije to tako teško objasniti. Preduzeća koja se kod nas nađu u toj poziciji često su u tako lošem stanju da je posle neuspelog stečaja likvidacija najčešeće rešenje koje se samo nameće - rekao je on.

Komentari
Vaš komentar

Top priče

23.04.2024.  |  Saobraćaj, IT, Telekomunikacije

Kentkart tuži Grad Beograd i zahteva 17 mil EUR odštete

Kompanija Kentkart, koja je godinama obavljala naplatu karata u gradskom prevozu, nakon raskida ugovora tužila je grad i zahtevala odštetu od 17 mil EUR, izjavio je predsednik Privremenog organa Grada Beograda Aleksandar Šapić. - Kontrolisali su sistem od 250 mil EUR godišnje. Ja tvrdim da preko 1 mil EUR ne mogu da dobiju, a mislim da će čak biti obrnuto, jer mi imamo dokaze da su unazadili sistem - rekao je Šapić za Radio-televiziju

Potpuna informacija je dostupna samo komercijalnim korisnicima-pretplatnicima i neophodno je da se ulogujete.

Zaboravili ste šifru? Kliknite OVDE

Za besplatno probno korišćenje, kliknite OVDE

Pratite na našem portalu vesti, tendere, grantove, pravnu regulativu i izveštaje.
Registracija na eKapiji vam omogućava pristup potpunim informacijama i dnevnom biltenu
Naš dnevni ekonomski bilten će stizati na vašu mejl adresu krajem svakog radnog dana. Bilteni su personalizovani prema interesovanjima svakog korisnika zasebno, uz konsultacije sa našim ekspertima.