NavMenu

Počeo da radi sajt sa informacijama o reformi javne uprave u Srbiji

Izvor: Beta Utorak, 02.08.2016. 08:32
Komentari
Podeli
(Foto: Bacho/shutterstock.com)
Ministarstvo državne uprave i lokalne samouprave Srbije od 1. avgusta ima internet sajt "Dobra uprava" na adresi www.dobrauprava.rs, namenjen informisanju građana o tome kako teče reforma javne uprave i obavezna razmena podataka iz službenih evidencija. Reč je o interaktivnom portalu putem kojeg građani mogu da se informišu o svojim pravima u upravnim postupcima kada je reč o razmeni podataka iz službenih evidencija, da se bliže upoznaju sa sistemom rada institucija uprave, ali i da se, popunjavanjem upitnika ili upućivanjem pisma Ministarstvu, aktivno uključe u nadzor nad radom javne uprave, a time i nad reformom, saopštilo je Ministarstvo.

- Sajt je izrađen sa idejom da se razmena podataka iz službenih evidencija, koja je počela 8. juna i koja je definisana odredbama novog Zakona o opštem upravnom postupku (ZUP), prati na sistemski i sveobuhvatan način, kako na republičkom, tako i na lokalnom nivou - ističe se u saopštenju.

Punom primenom tih odredaba započeo je proces reformisanja javne uprave u uslužni servis građana i privrede. Teret prikupljanja dokumenata koji sadrže podatke iz službenih evidencija prebačen je s građana na upravu, a u perspektivi je i uspostavljanje širokog sistema elektronske uprave.

Krajnji cilj primene novog ZUP-a je sistemska promena rada celokupne javne uprave koja će postati moderan i efikasan servis građana i privrede, orijentisan ka njihovim interesima i potrebama.

Ministarstvo poziva javnost da kroz redovno informisanje na sajtu pruži podršku da se sistemski unapredi rad uprave, kako bi 1. juna 2017. bile potpuno spremna za punu primenu ZUP-a.

Dostupan je i kratak animirani film o novom načinu rada javne uprave.
Komentari
Vaš komentar

Top priče

22.04.2024.  |  Industrija, Saobraćaj

Srbija će projekat "letećih taksija" za EXPO razvijati sa kompanijom Airbus - Najavljeno potpisivanje memoranduma

Vlada Srbije će sa kompanijom Airbus potpisati memorandum za projekat razvoja Air mobility-ja, koji podrazumeva upotrebu malih, visoko automatizovanih aviona, na nižim visinama u urbanim i gradskim oblastima, najavio je ministar finansija Siniša Mali. Mali je na svom Instagram profilu napisao da je sa regionalnim direktorom prodaje u kompaniji Airbus za Istočnu Evropu Aleksandrom Bojanićem, razgovarao je o uvođenju letećih taksija. -

Potpuna informacija je dostupna samo komercijalnim korisnicima-pretplatnicima i neophodno je da se ulogujete.

Zaboravili ste šifru? Kliknite OVDE

Za besplatno probno korišćenje, kliknite OVDE

Pratite na našem portalu vesti, tendere, grantove, pravnu regulativu i izveštaje.
Registracija na eKapiji vam omogućava pristup potpunim informacijama i dnevnom biltenu
Naš dnevni ekonomski bilten će stizati na vašu mejl adresu krajem svakog radnog dana. Bilteni su personalizovani prema interesovanjima svakog korisnika zasebno, uz konsultacije sa našim ekspertima.