Izvor: RTS | Ponedeljak, 01.08.2016.| 12:42
Izdvojite članak Odštampajte vest

U Srbiju po zdravlje - Strancima jeftinije, lekarima dobra zarada

(Foto: Spotmatik Ltd/shutterstock.com)
Srbija bi mogla da ima ogroman profit od zdravstvenog turizma, koji je u svetu poslednjih godina hit. Dolaskom stranaca zaradile bi zdravstvene ustanove, turističke organizacije, ali i lokalna samouprava.

Kombinacija medicine i turizma ili medicinski turizam beleži visoke stope rasta, a vrednost tog tržišta u svetu iznosi više od 100 mlrd USD. Trend rasta nastaviće se i u budućnosti, a na njegovo usporavanje može da utiče jedino nedostatak kapaciteta, a nikako pad potražnje, tvrde stručnjaci.

Savremena tehnologija, moderni materijali koji su registrovani i u Evropi, sertifikati koji garantuju i bezbednost i kvalitet – to je ono zbog čega Srbiju prepoznaju na zdravstvenoj turističkoj mapi.

Dragan Adamović iz Dental centra Wisil M kaže da pacijenti dolaze iz svih zemalja Evrope, Nemačke, Austrije, ali i iz Amerike.

Koliko je ovde u proseku jeftinije nego u Americi, govori podatak da se njima isplati da dođu, plate kartu, avion, smeštaj i da je to, kako kaže doktor Adamović, deset puta jeftinije.

Ovde je mnogo jeftinije i "ispeglati" lice, ugraditi nove grudi, smanjiti stomak. Dosta stranaca je i promenilo pol u Srbiji, dolaze i na kardiohirurške ili neurohirurške usluge. Zbog velike tražnje, turističke agencije ove usluge uvrstile su u svoju ponudu.

- Sarađujemo sa dosta privatnih klinika i ordinacija, gde gostima nude nešto od ponuđenog za rešavanje zdravstvenih i kozmetičkih problema. Što se tiče naših partnera iz inostranstva oni nam svakodnevno javljaju da svakog dana imamo po nekoliko novoprijavljenih putnika - rekla je Ivana Đurić iz agencije Kontiki.

(Foto: Monkey Business Images/shutterstock.com)
Ako adekvatna infrastruktura ne bude pratila potencijal, turisti će otići u neku od zemalja u komšiluku. Zato Radna grupa Ministarstva zdravlja priprema svoje kriterijume, a na potezu su i druga ministarstva.

- Ustanove moraju da budu i tehnološki, pored stručnog kadra, adekvatno opremljene da bi mogle da pružaju kvalitetnu uslugu, osoblje mora da zna jedan strani jezik da bi usluga bila kvalitetnija - istakao je Marijan Novaković iz radne grupe Ministarstva zdravlja za rekonstruktivnu hirurgiju.

Osiguranje gostiju posebna je tema.

- Mora precizno da se definiše status tog pacijenta iz inostranstva kada dođe, da on bez ikakvih predrasuda dođe. Kad se bavite hirurgijom, uvek su moguće komplikacije, njemu morate u startu garantovati da će biti pokriven iz svakog aspekta, ne samo stručnog, već da će osiguranje snositi troškove - rekao je Novaković.
Unos komentara je omogućen samo ulogovanim korisnicima.