NavMenu

Kruzeri dovoze "seniore" u Novi Sad - Ostanu nekoliko sati, kupe suvenire i odu

Izvor: Novosti Ponedeljak, 01.08.2016. 11:47
Komentari
Podeli
Novi Sad (Foto: Google Maps/screenshot)Novi Sad
Na jedan od tri pristana na obali Dunava u Novom Sadu, gotovo svakog dana pristane neki od turističkih brodova - kruzera. Grad je, kako kažu turistički radnici, postao nezaobilazna tačka u krstarenjima ovom rekom, kojom u sezoni prolazi i do 500 brodova ovakvog tipa.

Ovi brodovi, kako objašnjava Tihana Putin, portparol Turističke organizacije Novog Sada, dovoze najčešće turiste - "seniore", odnosno, penzionere, koji se u gradu zadržavaju nekoliko sati, obilazeći znamenitosti u starom gradskom jezgru, uz vodiča.

- Najčešće nam brodovima dolaze turisti iz Zapadne Evrope, ali, ima i dosta organizovanih grupa iz SAD, i Kanade. U ovim aranžmanima poseta Novom Sadu je lokalni izlet, pa gosti nemaju mnogo vremena da se zadržavaju. U poslednjih nekoliko godina, međutim, stvari su se donekle promenile, jer je ranije poseta podrazumevala samo "krug" kroz centar, a sada je produžena, pa u zavisnosti od agencije koja organzuje plovidbu, imamo i posete gradskim muzejima i galerijama - rekla je ona.

Zbog nedostatka vremena, napominje Putinova, ali i zbog vrste aranžmana, koji najčešće podrazumeva sve obroke, pa i piće i kafu, i sladoled, uračunate u cenu a poslužene na brodu, ovi turisti u Novom Sadu ne troše mnogo novca.

- Najčešće se kupuju suveniri, tipični za Novi Sad - rekla je Putinova. - Zanimljivo je da sve više turista dolazi do naših prostorija, kako bi se informisali šta još vredi da se obiđe. Onda ih mi upućujemo u malo zabačenije crkve, takođe u centru, do Sinagoge, u pasaže u kojima se takođe može dosta toga videti...

Ove posete, i pored relativno male potrošnje, kako je kazala Putinova, važne su iz drugog razloga.

- Kada posete Novi Sad, ovi turisti pričaju o tome, a mnogi požele i da se vrate, da provedu nekoliko dana u našem gradu - dodala je. - Samim tim, to podrazumeva smeštaj u hotelu, potrošnju u kafićima, restoranima, pa i neke ozbiljnije kupovine, najčešće tipičnih proizvoda iz našeg grada, ali i iz Vojvodine...
Komentari
Vaš komentar

Top priče

13.04.2024.  |  Finansije

Srbija i Crna Gora blagovremeno da potpišu sporazum o otvaranju graničnih prelaza sa tačkom spajanja u Boljarima

Potrebno je preduzeti aktivnosti u cilju blagovremenog potpisivanja sporazuma o otvaranju graničnih prelaza ili zajedničkog graničnog prelaza na budućem auto-putu, sa tačkom spajanja u Boljarima, između pograničnih opština Sjenica i Bijelo Polje. To je saopšteno na sastanku koji je održan u Ministarstvu unutrašnjih poslova Crne Gore. To je drugi sastanak Mješovite crnogorsko–srpske komisije za praćenje sprovođenja sporazuma

Potpuna informacija je dostupna samo komercijalnim korisnicima-pretplatnicima i neophodno je da se ulogujete.

Zaboravili ste šifru? Kliknite OVDE

Za besplatno probno korišćenje, kliknite OVDE

Pratite na našem portalu vesti, tendere, grantove, pravnu regulativu i izveštaje.
Registracija na eKapiji vam omogućava pristup potpunim informacijama i dnevnom biltenu
Naš dnevni ekonomski bilten će stizati na vašu mejl adresu krajem svakog radnog dana. Bilteni su personalizovani prema interesovanjima svakog korisnika zasebno, uz konsultacije sa našim ekspertima.