NavMenu

Članovi Srpske Asocijacije Menadžera o LJUDSKIM RESURSIMA U HOTELIJERSTVU SRBIJE

Izvor: eKapija Subota, 26.01.2008. 14:16
Komentari
Podeli

(Foto: fotorobs/shutterstock.com)

U Srbiji je sve više informacija o izgradnji novih i rekonstrukciji postojećih hotela i pratećih ugostiteljsko-rekareativnih sadržaja. Država i lokalna samouprava izdvajaju sve više novca za investiranje u neophodnu infrastrukturu, a privatna inicijativa najavljuje nove hotelske sadržaje. Želeći da sazanamo više o podjednako važnoj strani ove "infrastrukture", o ljudima kojima Srbija raspolaže ili koje u ovom trenutku obrazuje, a koji će biti spremni da vode i rade u novom, proširenom i kvalitetnijem hotelijerstvu zemlje, postavili smo nekoliko pitanja poznatim menadžerima, članovima Srpske Asocijacije Menadžera (www.sam.org.yu).

Naši sagovornici su bili : Ružica Dedijer-Petrović (IN HOTEL Beograd - www.inhotel-belgrade.co.yu), Svetlana Stanković-Vujčić (Hotel President Kovilovo - www.president-belgrade.com), Thomas Pavlović (Holiday Inn Beograd - www.holiday-inn.com), Jovan Mladenović (Hotel Hyatt Regency Beograd - www.belgrade.regency.hyatt.com) i Miloš Kostić (Hotel Balkan Beograd - www.balkanhotel.com).

(Foto: lična arhiva)
(Foto: lična arhiva)
(Foto: lična arhiva)
(Foto: ekapija)

( Ružica Dedijer-Petrović, Jovan Mladenović, Svetlana Stanković-Vujčić, Thomas Pavlović, Miloš Kostić )

  • Imamo li mi dovoljno menadžera i profesionalnog osoblja za nove hotelske kapacitete ?

Ružica Dedijer-Petrović : Ne, na žalost, dobro nam poznata dugogodišnja situacija u Srbiji uzrok je ozbiljnog nedostatka profesionalnog i stručnog karda u svim oblastima.

Jovan Mladenović : U ovom trenutku prisutan je nedostatak menadžera i profesionalnog osoblja sposobnog da vodi hotelsku operaciju. No, kako se broj internacionalnih hotela bude povećavao, a uzevši u obzir i činjenicu da visoke škole i fakulteti koji se bave obrazovanjem kadrova hotelske struke uvršćuju praksu kao obavezni deo nastavnog plana, smatram da će se situacija značajno promeniti u narednih 5 do 7 godina.

Thomas Pavlović : Ukoliko govorimo o hotelskim kapacitetima koji će biti postavljeni po internacionalnim standardima i zahtevaju menadžment sa međunarodnim iskustvom, u tom slučaju, na žalost – nemamo, ni u srednjem, a ni u visokom menadžmentu.

Miloš Kostić : Razvoj novog hotelijerstva i otvaranja tržišta dešava se uporedo sa promenama u našem društvu. Kao reletivno mlada zemlja u modernim hotelijerskim vodama, još uvek radimo na obučavanju i stvaranju menadžera i profesionalnog osoblja za nove potrebe. Menadžeri novog hotelijerstva tek treba da nastupe, a oni koji su u poslu, da se stalno usavršavaju kroz seminare, konferencije, radne grupe, razmene iskustava sa stranim menadzerima,..

Svetlana Stanković-Vujčić : I pored sve većeg broja visokoškolskih ustanova koje se bave turizmom i hotelijerstvom na savremeni način, i koje svojim studentima pružaju mogućnost da tokom studiranja dobiju i praktično znanje, i dalje je evidentan nedostatak kvalitetnog kadra koji bi mogao da se promptno uključi u rad novootvornih hotela i hotela koje očekujemo.

  • Koliko i šta je potrebno da dobijemo kvalitetnog prvog čoveka jednog hotela sa 3 i više zvezdica ?

Thomas Pavlović : Neophodan je adekvatan broj godina radnog iskustva u sličnim hotelima internacionalnih standarda, kako u zemlji tako i van nje, i to na menadžment pozicijama. Pored toga, neophodna je i permanentna neformalna edukacija iz svih oblasti hotelijerstva (odeljenje soba, finansije, F&B itd)

Jovan Mladenović : Adekvatno obrazovanje i minumum iskustvo od 5-7 godina provedenog u hotelu odgovarajuće kategorije, ili iskustvo provedeno u inostranstvu

Miloš Kostić : Da bi dobili kvalitetnog čoveka hotela za 3 i više zvezdica bitne su, pre svega, njegove lične osobine, vaspitanje, obrazovanje, fleksibilnost, ambicija, upornost...Kada se sve njegove lične osobine spoje sa 3-5 godina iskustva (rada u praksi), uz stalno usavršavanje, doučavanje i praćenje svetskih i domaćih trendova, tek tada možemo da očekujemo da će neko biti kvalitetan lider.

Ružica Dedijer-Petrović : Prvo je potrebno da imamo osposobljene i iskusne menadžere, a zatim da oni rade u hotelskoj industriji minimum 3 do 5 godina.

  • Pohvalite neke obrazovne centre u našoj zemlji - odakle Vam stižu dobri, mladi kadrovi ?

Miloš Kostić : Singidunum, Srednja ugostiteljska škola na Zelenom vencu, Viša Hotelijerska škola Beograd.

Svetlana Stanković-Vujčić : Za sada sarađujemo sa Singidunumom na realizaciji studentske prakse.

Ružica Dedijer-Petrović : Za sada mogu da pohvalim Fakultet Singidunum, imamo dobru saradnju i dobre i kvalitetne mlade ljude na praksi.

Jovan Mladenović : Univerzitet Singidunum - Fakultet za hotelski i turistički menadžment, Fakultet za hotelski menadžment u Novom Sadu, Visoka hotelijerska skola u Beogradu

Thomas Pavlović : Naše iskustvo sa Univerzitetom Singidunum ukazuje da će u budućnosti iz te ustanove stizati kvalifikovani kadar. Nadamo se da ćemo vrlo brzo biti u situaciji da konstatujemo i druge obrazovne centre iz kojih će dolaziti budućnost srpskoh hotelijerstva.

  • Koliko se osoblje vezuje za hotele u kojima radite, koliko često "migriraju" ?

Thomas Pavlović : Mi kao mlad hotel na tržištu nismo u situaciji da pričamo o dužini saradnje sa našim zaposlenima, ali iskustvo kroz "pre&post opening" fazu nam govori da su naši saradnici vrlo vezani za hotel. Mi smo u toj fazi imali izmenu personala od 6%, a u internacionalnom hotelijerstvu je za taj period prosek 20%.

Jovan Mladenović : Top menadžment i srednja menadžerska struktura nemaju veliku migraciju. Migracija je prisutna na nižim delovima poslovne hijerarhije i operacije u hotelu.

Ružica Dedijer-Petrović : Individualno, oni koji imaju cilj, ne menjaju često posao, potrebno je sve veštine i znanje savladati u jednoj sredini, zatim napredovati u toj sredini, a tek onda "poleteti".

Svetlana Stanković-Vujčić : Osoblje, pogovoto mladje, se veoma lako odlučuje na promenu sredine. To je trend i posledica našeg ubrzanog vremena i tempa u kome živimo.

Miloš Kostić : Osoblje retko kada "migrira" sem u slučajevima otvaranja novih hotela, jer svi gledaju to kao veliku šansu. Vezivanje osoblja za hotel je sve veće.

  • Rangirajte šta ih dominantno vezuje (plata, brend u kome rade, mogućnost usavršavanja ...) ?

Miloš Kostić : Osoblje dominantno vezuje: uslovi za rad (radna atmosfera, dostupnost sredstava za rad,...) , plata, mogućnost usavršavanja, brend.

Jovan Mladenović : Brend u kome rade, mogućnost usavršavanja, adekvatna i stimulativna zarada kao i odlični radni uslovi su glavni faktori motivacije zaposlenih da ostanu "verni" hotelu.

Svetlana Stanković-Vujčić : 1. Plata, 2 – lokacija 3- brend, 4 - mogućnost usavršavanja

Ružica Dedijer-Petrović : Mislim da današnje zaposlene nije lako vezati, potrebno je steći njihovo poverenje, plate su svakako vrlo važne, potom mogućnost usavršavanja i napredovanja, kao i pozitivna i korektna atmosfera jednoga tima. Sve sto je imidž-slika jednog hotela u javnosti, dobar je deo i internog PR-a.

Thomas Pavlović : Na osnovu prvih impulsa od strane naših saradnika, mozemo da konstatujemo sledece - brend i mogucnost usavrsavanja najčešće vezuju kao broj 1, a radna atmosfera se kategoriše kao primarniji element od primanja.

Komentari
Vaš komentar

Top priče

18.04.2024.  |  Saobraćaj

Jovanović: Razmotriti kupovinu Siemens tramvaja proizvedenih u Kragujevcu za GSP Beograd

Gradska vlast u Beogradu treba da razmotri kupovinu tramvaja od kompanije Simens (Siemens), koji se proizvode u Kragujevcu, ukazao je direktor Centra za lokalnu samoupravu (CLS) Nikola Jovanović. Jovanović je u pisanoj izjavi podsetio da je pre tri godine tadašnji zamenik gradonačelnika Beograda Goran Vesić najavio mogućnost kupovine Simens tramvaja koji se proizvode u Kragujevcu, za potrebe beogradskog GSP-a. - Kako su ovi tramvaji bili u

Izdvajamo još...

Potpuna informacija je dostupna samo komercijalnim korisnicima-pretplatnicima i neophodno je da se ulogujete.

Zaboravili ste šifru? Kliknite OVDE

Za besplatno probno korišćenje, kliknite OVDE

Pratite na našem portalu vesti, tendere, grantove, pravnu regulativu i izveštaje.
Registracija na eKapiji vam omogućava pristup potpunim informacijama i dnevnom biltenu
Naš dnevni ekonomski bilten će stizati na vašu mejl adresu krajem svakog radnog dana. Bilteni su personalizovani prema interesovanjima svakog korisnika zasebno, uz konsultacije sa našim ekspertima.