NavMenu

EBRD razmatra finansiranje Transjadranskog gasovoda

Izvor: Beta Sreda, 27.07.2016. 09:40
Komentari
Podeli
(Foto: nostal6ie/shutterstock.com)
Evropska banka za obnovu i razvoj (EBRD) razmatra da finansijski podrži izgradnju Transjadranskog gasovoda (TAP), kojim bi prirodni gas iz Azerbejdžana trebalo da se, preko grčke granice i Albanije, transportuje do Italije, a išao bi i po dnu Jadranskog mora.

Predsednik EBRD Suma Čakrabarti rekao je premijeru Albanije, Ediju Rami da je projekat ovog gasovoda od velikog interesa za banku i da bi on mogao da pomogne energetskoj sigurnosti regiona, kao i da se smatra ekološki održivim.

- U energetskom sektoru EBRD je vrlo svesna potrebe da se obezbedi energija za Evropu koja je dostupna i prihvatljiva sa stanovišta klimatskih promena. U tom kontekstu imamo pozitivan stav prema Transjadranskom gasovodu, projektu koji razvija tri karakteristike - energetsku bezbednost, pristup energiji i ekološku održivost - rekao je Čakrabarti za AP u e-mail izjavi.

Transjadranski gasovod (TAP), čija izgradnja je zvanično počela u maju, biće dug 878 kilometara - od granice Grčke i Turske, preko Albanije do južne Italije, uključujući 105 kilometara po dnu Jadranskog mora. Prve isporuke gasa planirane su za 2020. godinu.


EBRD je potvrdila da je počela pregovore o 500 mil EUR direktnog finansiranja i da planira da privuče još do milijardu evra kredita komercijalnih banaka. Šef EBRD-a za energetiku i prirodne resurse Rikardo Puliti rekao je da su pregovori počeli u aprilu i da očekuje da će biti završeni do aprila 2017. godine.
Komentari
Vaš komentar

Top priče

13.04.2024.  |  Finansije

Srbija i Crna Gora blagovremeno da potpišu sporazum o otvaranju graničnih prelaza sa tačkom spajanja u Boljarima

Potrebno je preduzeti aktivnosti u cilju blagovremenog potpisivanja sporazuma o otvaranju graničnih prelaza ili zajedničkog graničnog prelaza na budućem auto-putu, sa tačkom spajanja u Boljarima, između pograničnih opština Sjenica i Bijelo Polje. To je saopšteno na sastanku koji je održan u Ministarstvu unutrašnjih poslova Crne Gore. To je drugi sastanak Mješovite crnogorsko–srpske komisije za praćenje sprovođenja sporazuma

Potpuna informacija je dostupna samo komercijalnim korisnicima-pretplatnicima i neophodno je da se ulogujete.

Zaboravili ste šifru? Kliknite OVDE

Za besplatno probno korišćenje, kliknite OVDE

Pratite na našem portalu vesti, tendere, grantove, pravnu regulativu i izveštaje.
Registracija na eKapiji vam omogućava pristup potpunim informacijama i dnevnom biltenu
Naš dnevni ekonomski bilten će stizati na vašu mejl adresu krajem svakog radnog dana. Bilteni su personalizovani prema interesovanjima svakog korisnika zasebno, uz konsultacije sa našim ekspertima.