NavMenu

Preduzetnicima u prva tri meseca 2016. isplaćeno 5,1 milijarda dinara - U "Godini preduzetništva" država izdvojila 16 milijardi dinara

Izvor: Politika Ponedeljak, 25.07.2016. 15:33
Komentari
Podeli
(Foto: isak55/shutterstock.com)
Od 16 milijardi dinara namenjenih za podršku pokretanju i širenju privatnog posla, od kojih je 4,4 milijarde bespovratnih sredstava, u prva tri meseca "Godine preduzetništva" na osnovu podnetih zahteva privrednicima je isplaćena 5,1 milijarda dinara. U Ministarstvu privrede napominju da je mnogo zahteva koji se upravo rešavaju, tako da se navedeni iznos isplaćenih sredstava svakodnevno uvećava.

Od 33 programa podrške onima koji započinju i šire postojeći posao devet je završeno, na 21 konkurs zainteresovani još mogu da se javljaju, a još četiri su u pripremi.

Upućeni tvrde da preduzetnici u Srbiji nikada nisu mogli da računaju na veću pomoć države kao što je to slučaj u ovoj "Godini preduzetništva" u kojoj 'mali biznis' pomaže 28 državnih i evropskih institucija, nevladinih organizacija i udruženja privrednika.

Interesovanje je veliko, kažu u Ministarstvu privrede. Za neki od ponuđenih programa podrške do sada se prijavilo više od 10.000 preduzeća, početnika u poslovanju i lokalnih samouprava. Od 5.447 zahteva odobreno je više od polovine.

– Najveće interesovanje vlada za programe koji su kombinacija kreditne podrške i bespovratnih sredstava – ističu u Ministarstvu privrede. – Naročito za program nabavke opreme, koji se ostvaruje u saradnji sa Razvojnom agencijom Srbije, izabranim poslovnim bankama i lizing kompanijama. Za ovu namenu u budžetu je izdvojeno i 542 miliona dinara koje država poklanja ukoliko preduzetnici kupuju opremu. Poklonjena suma pokriva 25% od vrednosti investicije, a ostatak može da se dobije kao povoljan kredit od Fonda za razvoj.

U ministarstvu kažu da je od 31. maja, kada je objavljen javni poziv, obrađeno oko 200, a odobreno 156 zahteva na osnovu kojih je isplaćeno 235 miliona dinara bespovratnih sredstava. Na ovaj način podržana su ulaganja preduzetnika u opremu i mašine za proizvodnju u ukupnom iznosu od 1,3 milijarde dinara.

Posle završetka "Programa podrške za nabavku opreme", biće raspisan javni poziv preduzetnicima da konkurišu za sredstva iz "Programa podsticanja preduzetništva". Tako oni koji više nisu početnici, a imaju 'razvojne projekte', mogu da računaju na 80% neophodnih sredstava u vidu povoljnog kredita Fonda za razvoj. Država će im pokloniti 20% – ukupno 550 miliona dinara, dok je Fond za razvoj obezbedo 2,2 milijarde dinara za kredite.

Još dva programa podrške biće namenjena podsticanju inovacija, zatim za podršku izvoza i povezivanja sa stranim kompanijama, a država će pomagati i učešće na sajmovima i prodor na inostrana tržišta.
Komentari
Vaš komentar

Top priče

18.04.2024.  |  Industrija, Finansije

Stižu novi lovci na srpsko zlato - Australijski Strickland Metals kupio rudarski projekat na planini Rogozna

Strickland Metals ušao je u "unosnu srpsku zlatnu igru" nakon što je izdvojio 37 miliona dolara za kupovinu projekta Rogozna koji se može pohvaliti ogromnim resursom od 5,44 miliona unci zlatnog ekvivalenta (oko 170 tona), pišu australijski mediji. Australijski gigant Strickland Metals Limited bavi se otkrivanjem mineralizovanih sistema "svetske klase" sa fokusom na zlato i bakar. Kako navode mediji, za projekat zlata Rogozna Strickland

Izdvajamo još...

Potpuna informacija je dostupna samo komercijalnim korisnicima-pretplatnicima i neophodno je da se ulogujete.

Zaboravili ste šifru? Kliknite OVDE

Za besplatno probno korišćenje, kliknite OVDE

Pratite na našem portalu vesti, tendere, grantove, pravnu regulativu i izveštaje.
Registracija na eKapiji vam omogućava pristup potpunim informacijama i dnevnom biltenu
Naš dnevni ekonomski bilten će stizati na vašu mejl adresu krajem svakog radnog dana. Bilteni su personalizovani prema interesovanjima svakog korisnika zasebno, uz konsultacije sa našim ekspertima.