Izvor: Politika | Ponedeljak, 25.07.2016.| 15:33
Izdvojite članak Odštampajte vest

Preduzetnicima u prva tri meseca 2016. isplaćeno 5,1 milijarda dinara - U "Godini preduzetništva" država izdvojila 16 milijardi dinara

(Foto: isak55/shutterstock.com)
Od 16 milijardi dinara namenjenih za podršku pokretanju i širenju privatnog posla, od kojih je 4,4 milijarde bespovratnih sredstava, u prva tri meseca "Godine preduzetništva" na osnovu podnetih zahteva privrednicima je isplaćena 5,1 milijarda dinara. U Ministarstvu privrede napominju da je mnogo zahteva koji se upravo rešavaju, tako da se navedeni iznos isplaćenih sredstava svakodnevno uvećava.

Od 33 programa podrške onima koji započinju i šire postojeći posao devet je završeno, na 21 konkurs zainteresovani još mogu da se javljaju, a još četiri su u pripremi.

Upućeni tvrde da preduzetnici u Srbiji nikada nisu mogli da računaju na veću pomoć države kao što je to slučaj u ovoj "Godini preduzetništva" u kojoj 'mali biznis' pomaže 28 državnih i evropskih institucija, nevladinih organizacija i udruženja privrednika.

Interesovanje je veliko, kažu u Ministarstvu privrede. Za neki od ponuđenih programa podrške do sada se prijavilo više od 10.000 preduzeća, početnika u poslovanju i lokalnih samouprava. Od 5.447 zahteva odobreno je više od polovine.

– Najveće interesovanje vlada za programe koji su kombinacija kreditne podrške i bespovratnih sredstava – ističu u Ministarstvu privrede. – Naročito za program nabavke opreme, koji se ostvaruje u saradnji sa Razvojnom agencijom Srbije, izabranim poslovnim bankama i lizing kompanijama. Za ovu namenu u budžetu je izdvojeno i 542 miliona dinara koje država poklanja ukoliko preduzetnici kupuju opremu. Poklonjena suma pokriva 25% od vrednosti investicije, a ostatak može da se dobije kao povoljan kredit od Fonda za razvoj.

U ministarstvu kažu da je od 31. maja, kada je objavljen javni poziv, obrađeno oko 200, a odobreno 156 zahteva na osnovu kojih je isplaćeno 235 miliona dinara bespovratnih sredstava. Na ovaj način podržana su ulaganja preduzetnika u opremu i mašine za proizvodnju u ukupnom iznosu od 1,3 milijarde dinara.

Posle završetka "Programa podrške za nabavku opreme", biće raspisan javni poziv preduzetnicima da konkurišu za sredstva iz "Programa podsticanja preduzetništva". Tako oni koji više nisu početnici, a imaju 'razvojne projekte', mogu da računaju na 80% neophodnih sredstava u vidu povoljnog kredita Fonda za razvoj. Država će im pokloniti 20% – ukupno 550 miliona dinara, dok je Fond za razvoj obezbedo 2,2 milijarde dinara za kredite.

Još dva programa podrške biće namenjena podsticanju inovacija, zatim za podršku izvoza i povezivanja sa stranim kompanijama, a država će pomagati i učešće na sajmovima i prodor na inostrana tržišta.
Unos komentara je omogućen samo ulogovanim korisnicima.