Izvor: RTS | Ponedeljak, 25.07.2016.| 08:52
Izdvojite članak Odštampajte vest

Subotica privukla najveći broj investicija - Prednost imaju lokalne samouprave sa sređenom infrastrukturom

Četvrtina gradova i opština kroz projekte koje finansijski pomažu evropski fondovi i država znatno je unapredila lokalnu infrastrukturu. U petak, 22. jula, završen je i konkurs za podršku izrade projektno-tehničke dokumentacije u lokalnim samoupravama koje imaju potencijal za investicije, ali koje do sada nisu konkurisale jer nemaju projekte.

Subotica je među lokalnim samouprvama koje su privukle najviše investicija, jer ima i najsređenije industrijske zone. Prošle godine bila je među 37 gradova i opština čije je projekte Vlada podržala. Uradili su vodovod i kanalizaciju u zoni na prostoru bivše kasarne.

I ove godine su dobili pomoć za put koji će privrednu zonu Mali Bajmok povezati sa glavnom saobraćajnicom Subotica–Sombor.

- Ovih dana očekujemo da Ministarstvo privrede raspiše javni poziv za dostavljanje ponuda za izvođenje radova. Kao što su nam iskustva iz prošle godine, na vreme se završavaju radovi. Preduzeće Privredno-tehnološki parkovi Subotica uvek ima spremnih po nekoliko infrastrukturnih projekata - istakao je direktor JP Privredno-tehnološki parkovi Subotica Ivan Saveljić.

U lokalnim samoupravama kažu da su im ti poslovi dragoceni, jer upošljavaju i ljude. Sve se radi pod strogim nadzorom Ministrstva privrede kako bi se sprečilo nenamensko trošenje novca.

- Ako ima odstupanja od projektom definisanih stvari, to sve ide na teret lokalnih samouprava. Podsetiću vas da smo ove projekte realizovali u odnosu 50% sredstava obezbeđuje Ministarstvo, a 50% učešća mora da obezbedi lokalna samouprava i javne nabavke sprovodile su komisije Ministarstva privrede - napominje državni sekretar u Ministarstvu privrede Dragan Stevanović.

U Vladi kažu da im je cilj da lokalne sredine poboljšaju privredni ambijent što podstiče nove investicije.

Investitori dolaze tamo gde je infrastruktura kompletna - gde su urađeni putevi, hale i obezbeđena voda, struja i gas. To su neke lokalne samouprave shvatile i koriste sve mogućnosti. Cilj je da se pokrenu i drugi gradovi i opštine, jer ima investitora koji su zainteresovani da ulažu u njihove sredine. Međutim, problem je što nemaju nikakve projekte.

- U tom smislu smo otvorili još jedan poziv, ukupne vrednosti 80 miliona dinara za lokalne samouprave kojim bismo želeli da podržimo izradu projektne dokumentacije za sve vrste infrastrukturnih objekata u poslovnim zonama - dodaje Stevanović.

Tokom protekle dve godine kroz različite programe Ministarstva privrede realizovano je oko 100 projekata. Pored industriskih zona u lokalnim sredinama građene su trafo-stanice, sređivane ulice, parkovi, bazeni, rasveta.
Unos komentara je omogućen samo ulogovanim korisnicima.