NavMenu

Doneto prvo rešenje o vraćanju imovine žrtve Holokausta

Izvor: eKapija Subota, 23.07.2016. 11:34
Komentari
Podeli
(Foto: NotarYES/shutterstock.com)
Advokatska kancelarija Naumović & partneri primila je kao punomoćnik Jevrejske opštine Beograd prvo rešenje Agencije za restituciju kojim je imovina Žige Šterna koja se nalazi u Prizrenskoj ulici u Beogradu vraćena i data u svojinu Jevrejskoj opštini Beograd. Porodica Štern je tokom drugog svetskog rata odvedena je u logor na Banjicu, a potom je pogubljena u Aušvicu. Njihovu imovinu proteklih sedamdeset godina koristila je država.
Zakon o otklanjanju posledica oduzimanja imovine žrtvama Holokausta koje nemaju živih zakonskih naslednika je jedinstven zakon na području Istočne Evrope i Balkana i usvojen je kako bi se donekle ublažile posledice sprovedenog Holokausta i stradalništva pripadnika jevrejske zajednice na teritoriji Republike Srbije.

Pomenuti Zakon, u čijoj su izradi učestvovali i predstavnici Jevrejskih opština, Saveza jevrejske opštine Srbije i Svetske jevrejske organizacije za restituciju iz Vašingtona, predstavlja veliki uspeh Republike Srbije, koja je njegovim usvajanjem pokazala duboko saosećanje sprskog naroda i predstavnika srpske vlasti prema velikim žrtvama jevrejskog naroda tokom Drugog svetskog rata.

Inače se sva oduzeta imovina sada nalazi, u većini slučajeva, u svojini Republike Srbije ili pojedinih jedinica lokalnih samouprava, državnih ili javnih preduzeća.

Iako, na sreću, država nije učestvovala u proganjanju jevrejskog naroda, Srbija ne treba ni da ima korist od posledica Holokausta i to je etički i moralni cilj samog Zakona. U tom smislu nadamo se da će ovaj srpski zakon biti Svetionik i primer drugim državama iz ovog dela Evrope.

Advokatska kancelarija Naumović i Partneri, koja zastupa Jevrejsku opštinu Beograd u postupcima restitucije po tom Zakonu, pozdravlja donošenje prvih odluka Agencije za restituciju Republike Srbije.

Takođe, naše je veliko zadovoljstvo što smo deo ovog istorijskog trenutka i koji će nesumnjivo biti upamćen kao posebno značajan za srpsku pravnu istoriju. Verujemo da su prve odluke o restituciji imovine tek početak rada na vraćanju i objedinjavanju imovine tragično nastradalih pripadnika jevrejske zajednice u mračnim vremenima Holokausta na našim prostorima.

Na kraju ističemo da navedni Zakon i njegovo sprovođenje je u moralnom, etičkom i pravnom smislu daleko značajniji za Republiku Srbiju i sve njene građane nego u materijalnom smislu za domaće jevrejske zajednice.

Zoran Naumović, advokat iz advokatske kancelarije Naumović i Partneri
Komentari
Vaš komentar

Top priče

18.04.2024.  |  Energija, Građevina

Zbog RHE Bistrica izmeštaće se dva državna puta - EPS traži projektanta, potrebna i aktuelizacija studije opravdanosti gradnje

Elektroprivreda Srbije raspisala je tender za izradu idejnog rešenja i tehničke dokumentacije za izmeštanje državnih puteva za potrebe izgradnje reverzibilne hidroelektrane (RHE) Bistrica. Kako je navedeno u tehničkoj specifikaciji posla, trase objekata budućeg sistema RHE Bistrica u blizini akumulacije Potpeć se ukrštaju sa trasom državnog puta IIA reda broj 191 Bistrica-Priboj, a trasa državnog puta IIA reda broj 194 Kokin

Izdvajamo još...

Potpuna informacija je dostupna samo komercijalnim korisnicima-pretplatnicima i neophodno je da se ulogujete.

Zaboravili ste šifru? Kliknite OVDE

Za besplatno probno korišćenje, kliknite OVDE

Pratite na našem portalu vesti, tendere, grantove, pravnu regulativu i izveštaje.
Registracija na eKapiji vam omogućava pristup potpunim informacijama i dnevnom biltenu
Naš dnevni ekonomski bilten će stizati na vašu mejl adresu krajem svakog radnog dana. Bilteni su personalizovani prema interesovanjima svakog korisnika zasebno, uz konsultacije sa našim ekspertima.