NavMenu

Novi cenovnici za domaća vozila na naplatnim rampama u Srbiji od 4. februara - moguće poskupljenje od 18%

Izvor: Novosti Utorak, 22.01.2008. 10:20
Komentari
Podeli

Novi cenovnik na naplatnim rampama u Srbiji trebalo bi da se primenjuje od 4. februara 2008. godine. Ukoliko prođe predlog JP "Putevi Srbije" putarina će poskupeti za 18%, ali samo za vozila sa domaćim tablicama, dok za strance cena ostaje ista.

Ovaj predlog "Putevi" su uputili Ministarstvu za infrastrukturu, odnosno Vladi Srbije, krajem decembra 2007. godine, ali se ministri još nisu izjasnili. U obrazloženju predloga kaže se da cena nije korigovana od 1. jula 2006. godine.

Kao razloge za poskupljenje u "Putevima" navode rast cena na malo, inflaciju i najvažnije - obavezu Srbije prema evropskim bankama i EU da cena putarine za domaća i strana vozila mora da bude izjednačena. Tu obavezu Srbija je trebalo da ispuni do kraja 2004. godine, ali se taj rok stalno pomerao. Jer, odlučeno je da se cene izjednače, ali postepeno.

Trenutno, naknada za korišćenje autoputeva za domaća vozila iznosi oko 70% od cene, koja važi za strance. Od Beograda do Niša za automobile sa domaćim tablicama putarina je sada 620 dinara, a za šlepere 3.720, dok je za strance taj iznos 13 EUR, odnosno 77 EUR za teške kamione.

Naplata putarine je gotovo jedini prihod JP "Puteva Srbije". U prošloj godini inkasirano je 14,5 milijardi dinara, ali je prema programu za 2007. bilo predviđeno oko 16 milijardi što je za milijardu i po manje od plana. Ali, plan je rađen na osnovu procene da će evro iznositi 85 dinara i otuda ta razlika.

"Putevi Srbije" ove godine radiće i na projektu elektronskog praćenja naplate putarine.

To je novina, kojom će se sprečiti moguće zloupotrebe na naplatnim rampama. Sve naplatne stanice biće elektronski povezane i tačno će se za svako vozilo znati gde ulazi i gde izlazi.

U "Putevima Srbije" navode i da će se smanjiti broj "divljih" izlaza, koje vozači koriste da bi izbegli plaćanje putarine.

Komentari
Vaš komentar

Top priče

17.04.2024.  |  Finansije, IT, Telekomunikacije

Narodna banka Srbije i Rakuten Viber razgovaraju o mogućnostima saradnje u oblasti instant plaćanja

Guverner Narodne banke Srbije Jorgovanka Tabaković sastala se s predstavnicima kompanije Rakuten Viber (Vajber) radi razmatranja saradnje čiji bi rezultat bilo povezivanje funkcionalnosti ove aplikacije i servisa IPS NBS sistema, na korist svih građana Republike Srbije. Sistem za instant plaćanja (IPS NBS sistem) uveden je 2018. godine, prvi u regionu i među prvima u svetu. - Danas više od četiri miliona korisnika aplikacija mobilnog

Potpuna informacija je dostupna samo komercijalnim korisnicima-pretplatnicima i neophodno je da se ulogujete.

Zaboravili ste šifru? Kliknite OVDE

Za besplatno probno korišćenje, kliknite OVDE

Pratite na našem portalu vesti, tendere, grantove, pravnu regulativu i izveštaje.
Registracija na eKapiji vam omogućava pristup potpunim informacijama i dnevnom biltenu
Naš dnevni ekonomski bilten će stizati na vašu mejl adresu krajem svakog radnog dana. Bilteni su personalizovani prema interesovanjima svakog korisnika zasebno, uz konsultacije sa našim ekspertima.