Izvor: Tanjug | Ponedeljak, 21.01.2008.| 11:32
Izdvojite članak Odštampajte vest

Šporet "Smederevac", srpska robna marka - najavljeno dupliranje izvoza

Šporet na čvrsto gorivo "smederevac" već 75 godina nezamenljiv je u kuhinjama više od milion domaćinstava u Srbiji, zemljama Balkana i centralne Evrope, izjavio je generalni direktor fabrike "Milan Blagojević" Nikola Pavlović.

Smederevska fabrika aparata za domaćinstvo, čiji je većinski vlasnik od novembra 2005. godine kompanija "Invej", godišnje proizvede više od 150.000 komada popularnog šporeta.

Ove godine "Milan Blagojević" slavi 85 godina postojanja - rekao je Pavlović i dodao da ta duga tradicija nije samo čast već i obaveza da se stečeni renome održi.

Prema njegovim rečima, zahvaljujući u prvom redu kvalitetu i konkurentnoj ceni, lane je izvoz učestvovao sa 45% u ukupnoj prodaji, a u 2008. godini u planu je 60%.

- U "Milanu Blagojeviću" veoma se vodi računa o modernizaciji proizvodnje kako bi bila zadržana liderska pozicija na domaćem tržištu i na tržištima susednih zemalja - rekao je on.

"Smederevac" se sve više prodaje u bivšim jugoslovenskim republikama, zatim u Poljskoj, Slovačkoj, Češkoj, Bugarskoj, Rumuniji, a u planu su i nova tržišta i dupliranje izvoza u odnosu na 2007. godinu, najavio je direktor.

Pavlović je dodao da je primenjen niz novih tehničkih rešenja na "smederevcima" i da se proširuje asortiman u stilu novih svetskih proizvoda, a da su glavni razlozi dugovečnosti te srpske robne marke negovanje tradicije, praćenje zahteva tržišta i očuvanje poverenja.

Tagovi:
smederevac
Balkan
Nikola Pavlović
Podelite:
Unos komentara je omogućen samo ulogovanim korisnicima.