Izvor: eKapija | Nedelja, 17.07.2016.| 10:24
Izdvojite članak Odštampajte vest

EU uvodi CO2 ograničenja za kamione - U planu smanjenje emisije ugljen dioksida za 40% do 2030.

(Foto: s_oleg/shutterstock.com)
U borbi protiv klimatskih promena, Evropska komisija će prvi put uvesti ograničenja emisija CO2 za kamione, izvestio je Reuters u petak, 15. jula, pozivajući se na nacrt klimatskog paketa EU do kojeg je došao u posed, piše indikator.ba.

Do sada, EU je propisivala granične vrednosti CO2 samo za putnička vozila i lake kamione. Od 2021. pa nadalje, proizvođačima će biti dozvoljeno da emituju samo 95 grama CO2 po kilometru.

Evropski proizvođači, uključujući i VW, Daimler i Renault, brane se protiv takvih ciljeva.

Kamioni su odgovorni za oko četvrtinu emisija CO2 iz drumskog saobraćaja. EU će utvrditi srednjoročne ciljeve prvenstveno u sektorima transporta i poljoprivrede. Transportni sektor svoje emisije CO2 praktično nije smanjio u poslednjih nekoliko godina. Na drugoj strani, u sektoru energetike i industrije situacija je bolja zbog trgovine emisijama.

Prema nacrtu EU predlaže se da se emisije CO2 i potrošnja goriva prvo precizno otkriju novom metodom ispitivanja a zatim da se postave granice. Osim toga, definisaće se ciljevi do 2030. za nove vrednosti efikasnosti za motore automobila i kombija. Do 2030. godine, EU namerava da smanji emisije CO2 u odnosu na 1990. godinu za 40%.

Predlozi će biti predstavljeni u sredu, 20. jula, nakon klimatske konferencije u Parizu.
Unos komentara je omogućen samo ulogovanim korisnicima.