NavMenu

Od jeseni saradnja srpskih i italijanskih naučnika

Izvor: RTS Nedelja, 17.07.2016. 09:39
Komentari
Podeli
Ilustracija (Foto: wavebreakmedia/shutterstock.com)Ilustracija
Italijanski i srpski naučnici od jeseni će sarađivati u oblasti fizike, inženjerstva i tehnologije. Na to ih obavezuju novi ugovori, potpisani prošle nedelje. Osim toga Univerzitet u Beogradu i Nacionalni institut za nuklearnu fiziku, konkurisaće za zajedničke projekte iz fondova Evropske unije.

Posle godinu dana profesor Fernando Feroni ponovo u Beogradu sa ugovorima o saradnji koje je, kako kaže, pripremio između dva boravka u Srbiji.

- Ovi ugovori su važni koraci u našoj daljoj saradnji, vaši naučnici će pohađati doktorske i postdoktorske studije u Italiji. Takođe ugovor uključuju programe i za master studije, kao i saradnju u oblastima u kojima je Srbija veoma jaka. Potpisani sporazumi moći će da se primenjuju od septembra. Jedan od ciljeva je i da zajedno učetvujemo u projektima Evropske unije HORIZONT 2020 - kaže Fernando Feroni, predsednik Nacionalnog instituta za nuklearnu fiziku.

Potpisana su tri sporazuma među kojima i Opšti sporazum sa Univerzitetom u Beogradu o naučno-tehničkoj saradnji u oblasti fizike, inženjerstva, tehnologije i srodnih disciplina.

- Osnova sporazuma je saradnja u oblasti istraživanja ne samo u oblasti fizike, već i šire ali i u pogledu edukacije posebno doktorskih studija koji bi u različitim obalstima fizike mogli da se realizuju - ističe direktor Instituta za fiziku Aleksandar Bogojević.


Akademik Vladimir Bumbaširević, rektor Univerziteta u Beogradu kaže da je odliv mozgova najbolji način da Srbija sarađuje sa Italijom.

- Istraživači koji budu tamo nauče nove stvari i vrate se ovamo, to nam je najbolji način da učestvujemo sa jednom ozbiljnom evropskom zemljom, a Italija je u nauci jedna od sila velikih u Evropi, i naš veliki prijatelj - kaže Bumbaširević.

Nove šanse otvaraju se i za arheologe, stručnjake biohemijske oblasti, kao i za razvoj novih naučnih i obrazovnih tehnologija.
Komentari
Vaš komentar

Top priče

23.04.2024.  |  Građevina, Saobraćaj

Najavljen tender za prvu deonicu brze pruge Beograd-Niš od Velike Plane do Paraćina

Delegacija Evropske unije u Srbiji najavila je raspisivanje tendera za izgradnju jednog dela brze pruge Beograd-Niš za 1. jul ove godine. Naručilac posla je Infrastruktura železnice Srbije, a tender se odnosi na deonicu Velika Plana-Paraćin. Kako je navedeno u prethodnom obaveštenju o raspisivanju tendera, pruga Beograd-Niš dužine 230 km je strateška za državu i njenu povezanost sa evropskim železničkim mrežama, a troškovi

Potpuna informacija je dostupna samo komercijalnim korisnicima-pretplatnicima i neophodno je da se ulogujete.

Zaboravili ste šifru? Kliknite OVDE

Za besplatno probno korišćenje, kliknite OVDE

Pratite na našem portalu vesti, tendere, grantove, pravnu regulativu i izveštaje.
Registracija na eKapiji vam omogućava pristup potpunim informacijama i dnevnom biltenu
Naš dnevni ekonomski bilten će stizati na vašu mejl adresu krajem svakog radnog dana. Bilteni su personalizovani prema interesovanjima svakog korisnika zasebno, uz konsultacije sa našim ekspertima.