NavMenu

Alex Chi Fashion planira 2.000 radnika u Novom Sadu - Fabriku će voditi Italijani, materijal stiže iz Turske

Izvor: Danas Četvrtak, 14.07.2016. 14:35
Komentari
Podeli
(Foto: aerogondo2/shutterstock.com)
Kompanija Alex Chi Fashion otvara 1. septembra fabriku u Novom Sadu, koja bi trebalo, kada dostigne puni kapacitet, da uposli 2.000 radnika.

Investitor Aleksandar Kosovac, posle dugog traganja za poslovnim prostorom širom Srbije, uspeo je da nađe odgovarajuću halu u Vojvodini, zakup je platio unapred, uveliko su krenule pripreme na opremanju objekta nakon čega će biti montirana i kompjuterizovana oprema, a osnovana je i firma u Srbiji.

Vrednost investicije sa montažom mašina i instalacijama, iznosi oko 1 mil EUR, a fabrika će proizvoditi muški i ženski donji veš i kupaće kostime.

Celokupan program namenjen je izvozu na evropsko tržište, dok će se, prema rečima vlasnika, i materijali uvoziti, najverovatnije iz Turske sa kojom Srbija ima povoljan sporazum. Fabriku će voditi strani stručnjaci, sedam do osam Italijana sa dugogodišnjim iskustvom iz saradnje sa svetskim brendovima, kao što su Perla i Dolce & Gabbana.

Kosovac je za Danas rekao da je iz Srbije dostupno evropsko tržište, ogromno, sa velikom potražnjom za tim proizvodima.

- Evropa ima pola milijarde stanovnika, svako nosi donji veš, a prosečan Evropljanin godišnje kupi do deset pari. To je velika cifra koja jako teško može da se popuni, isto kao čarape. Zato je potrebna masovna proizvodnja, pa je i fabrika koncipirana za određeni kvantitet, ali i kvalitet - objasnio je on.

Fabrika će imati tri sektora. Prvi je proizvodnja, organizovana u dve linije. Drugi deo će biti posvećen brendiranju, izgradnji stila. Tu će, rekao je, raditi najbolji stručnjaci iz inostranstva, oni će obučavati i domaće stručnjake.

- Srbija je nekada imala brendove, ali nikada kao Italijani, koji plate 20 EUR da proizvedu košulju a prodaju je za 200 EUR, samo zato što su napravili brend. Mislim da u Srbiji to možemo da postignemo, ali moramo prvo da sa proizvodom izađemo van, da bi ga postavili kao brend. A onda ga je lako i ovde plasirati - objasnio je.

- U trećem segmentu je škola. Razvijaćemo edukaciju, imaćemo obuku za modelarstvo, što je jako važno, a nju će voditi italijanski stručnjaci dok ne obučimo naše. Radiće i škola stilizma, naš italijanski stilista biće povezan sa jednom akademijom u Beogradu koju isto vode Italijani ali se naši obučavaju, tako da više nećemo slati naše ljude na usavršavanje u Italiju već će to moći da dobiju ovde - rekao je on i dodao da je planirana i škola šivenja.

Kosovac je naglasio i da "ova firma neće biti poput brojnih stranih kompanija koje ovde dođu zbog jeftine radne snage, što se na kraju svede na eksploataciju. Plate u novosadskoj firmi biće za 20% više od vojvođanskog proseka za konfekciju".
Komentari
Vaš komentar

Top priče

26.03.2024.  |  Saobraćaj

Raspisan tender za stručni nadzor za projektovanje i izgradnju nove železničke pruge Jovanovac - Rasputnica Cvetojevac - Sobovica

Infrastruktura železnice Srbije raspisala je tender za stručni nadzor za projektovanje i izgradnju nove železničke pruge Jovanovac - Rasputnica Cvetojevac - Sobovica. Kako se pojašnjava, formiranje nove industrijske zone Sobovica uslovilo je potrebu za njenim povezivanjem sa postojećom železničkom infrastrukturom, odnosno sa prugom Lapovo - Kraljevo - Lešak - Kosovo Polje - Đeneral Janković - državna granica (Volkovo). - Postojeća

Potpuna informacija je dostupna samo komercijalnim korisnicima-pretplatnicima i neophodno je da se ulogujete.

Zaboravili ste šifru? Kliknite OVDE

Za besplatno probno korišćenje, kliknite OVDE

Pratite na našem portalu vesti, tendere, grantove, pravnu regulativu i izveštaje.
Registracija na eKapiji vam omogućava pristup potpunim informacijama i dnevnom biltenu
Naš dnevni ekonomski bilten će stizati na vašu mejl adresu krajem svakog radnog dana. Bilteni su personalizovani prema interesovanjima svakog korisnika zasebno, uz konsultacije sa našim ekspertima.