Izvor: subotica.com | Četvrtak, 14.07.2016.| 11:40
Izdvojite članak Odštampajte vest

Subotička toplana odustala od 1,7 mil EUR kredita - Novac preusmeren u Beograd

(Foto: sabath/shutterstock.com)
Na minuloj sednici Skupštine grada Subotice usvojena je Odluka o davanju saglasnosti da JKP Subotička toplana odustane od povlačenja 1,7 mil EUR, dela kredita dobijenog od KfW banke. Reč je o zajmu od 4,5 mil EUR koje je Toplana, uz pomoć Vlade Srbije, dobila još 2012. godine.

Kredit je bio namenjen za rekonstrukciju magistralnih i uličnih vrelovoda, unapređenje podstanica, nadgradnju sistema za merenje i praćenje industrijskih sistema (SCADA) i izgradnju kogenerativnog sistema u krugu Opšte bolnice.

Kako se navodi u obrazloženju skupštinske odluke, Toplana je iskoristila sredstva zajma u iznosu od 2,8 mil EUR. Međutim, odustalo se od unapređenja SCADA sistema i izgradnje postrojenja u krugu bolnice, jer je detaljna tehno-ekonomska analiza, izrađena od strane projektantske kuće Stem iz Novog Sada, dokazala neisplativost istih.

Izvršena je posebna analiza za kogenerativno postrojenje za Opštu bolnicu, koja je utvrdila da je investiciona vrednost ove pozicije veća za 100% u odnosu na procenjenu vrednost, dok je u pogledu SCADA sistema, utvrđeno da po realizaciji, on ne bi bio kompatibilan sa postojećim softverom i hardverom, zbog čega je JKP Subotička toplana odustala od sredstava namenjenih za ove dve pozicije.

Toplana je unapredila SCADA sistem koristeći sopstvena sredstva na znatno povoljniji način, kako u finansijskom tako i tehničkom smislu, kaže se dalje u obrazloženju.

Direktor Toplane Dervo Ahmetović rekao je da su konsultanti predložili su da se odustane, jer bi ta investicija u mnogome prešla namenjenih 725 hiljada EUR.

- U dogovoru sa Ministarstvom finansija, novac koji nije iskorišćen, biće preusmeren na beogradsku Toplanu i zato verujem da negativnih penala neće biti – dodao je Ahmetović.
Unos komentara je omogućen samo ulogovanim korisnicima.