NavMenu

Put Srbije u EU vodi preko dozvole prometa genetski modifikovanih organizama

Izvor: Danas Četvrtak, 14.07.2016. 11:32
Komentari
Podeli
(Foto: MaraZe/shutterstock.com)
Ako je plan da Srbija do kraja mandata nove vlade bude u potpunosti spremna za ulazak u EU, onda će ova vlada morati da izmeni Zakon o genetski modifikovanim organizmima i dopusti promet GMO na teritoriji države. Dopuštanje prometa GMO uslov je za ulazak Srbije u STO, a članstvo u STO je preduslov za ulazak u EU.

Iako deluje da je ovo ekonomsko pitanje, ispostavilo se da je reč o par ekselans političkom pitanju o kojem vlast mora da se izjasni, a da pritom svoju poziciju ne ugrozi.

S obzirom na to da Srbija već 11 godina pregovara u članstvu u STO, i da godinama nije spremna da ispuni zahteve, kao i da su raniji pokušaji bili neuspešni, kao i da izmene zakona nisu ni na vidiku, jasno je da dosadašnje vlasti nisu imale političke volje da izmene zakon, verovatno pokušavajući da se ne zamere javnosti koja ima izrazito negativan stav prema GMO, ali verovatno i mnogim zainteresovanim stranama čiji bi interesi bili ugroženi.

Pitanjem članstva Srbije u STO bavi se poglavlje 30 koje se odnosi na ekonomske odnose sa inostranstvom i u nadležnosti je Ministarstva trgovine, turizma i telekomunikacija, dok bi izmenom Zakona trebalo da se pozabavi Ministarstvo poljoprivrede. Zasad nije poznato kada će Srbija otvoriti ovo poglavlje.

(Foto: NotarYES/shutterstock.com)
Rasim Ljajić, ministar trgovine, turizma i telekomunikacija, rekao je da Srbija može ovo poglavlje da otvori bez promene Zakona, međutim, ne može da ga zatvori bez članstva Srbije u STO, što podrazumeva omogućavanje prometa GMO.

- Iako izmene zakona nisu u mojoj nadležnosti, moram da istaknem da je pitanje GMO vrlo osetljivo i da se više od 90% građana Srbije ne slaže sa tim. Problem sa zakonom nije zabrana uzgajanja, već zabrana prometa. Postoji mogućnost da se promet dozvoli, ali da se postave takvi uslovi koji će promet praktično onemogućiti. Zato je neophodna javna i stručna debata, kako postati član STO a ne ugroziti sopstvene interese. Potpuno je deplasirano da Srbije ne bude članica STO i u društvu više od 160 zemalja, 25 zemalja pregovara o članstvu, a samo 13 zemalja nisu članovi - naveo je Ljajić.

U Ministarstvu poljoprivrede objašnjavaju da Srbija ima Zakon koji reguliše pitanje GMO i da izrada novog nije na dnevnom redu.

Inače, Srbija je još u novembru 2013. mogla da postane članica STO. Rok je bio da do 15. oktobra dozvoli promet genetski modifikovanih proizvoda, ali rok nije ispoštovan. Kako su tada pisali mediji, Srbiji je STO pokušala da izađe u susret time što je bilo dovoljno da izmene zakona o GMO odobri samo Vlada, jer u većini novih članica koje se kandiduju u STO dozvole prometa GMO mora da odobri i Skupština. Međutim, to na vladi nije prošlo.
Komentari
Vaš komentar

Top priče

18.04.2024.  |  Saobraćaj

Jovanović: Razmotriti kupovinu Siemens tramvaja proizvedenih u Kragujevcu za GSP Beograd

Gradska vlast u Beogradu treba da razmotri kupovinu tramvaja od kompanije Simens (Siemens), koji se proizvode u Kragujevcu, ukazao je direktor Centra za lokalnu samoupravu (CLS) Nikola Jovanović. Jovanović je u pisanoj izjavi podsetio da je pre tri godine tadašnji zamenik gradonačelnika Beograda Goran Vesić najavio mogućnost kupovine Simens tramvaja koji se proizvode u Kragujevcu, za potrebe beogradskog GSP-a. - Kako su ovi tramvaji bili u

Izdvajamo još...

Potpuna informacija je dostupna samo komercijalnim korisnicima-pretplatnicima i neophodno je da se ulogujete.

Zaboravili ste šifru? Kliknite OVDE

Za besplatno probno korišćenje, kliknite OVDE

Pratite na našem portalu vesti, tendere, grantove, pravnu regulativu i izveštaje.
Registracija na eKapiji vam omogućava pristup potpunim informacijama i dnevnom biltenu
Naš dnevni ekonomski bilten će stizati na vašu mejl adresu krajem svakog radnog dana. Bilteni su personalizovani prema interesovanjima svakog korisnika zasebno, uz konsultacije sa našim ekspertima.