NavMenu

Tek na jesen jeftinije gorivo - Pad cene sirove nafte bez uticaja na cenovnike na pumpama

Izvor: Novosti Četvrtak, 14.07.2016. 09:22
Komentari
Podeli
(Foto: VGstockstudio/shutterstock.com)
Sezona letnjih odmora i pada potrošnje goriva na pumpama verovatno će ostaviti 'užarene' cene dizela i benzina u Srbiji. Iako vrednost nafte poslednjih nedelja oscilira nadole na svetskom tržištu, ove promene bi kod nas mogle da se preliju tek krajem turističke sezone.

'Crno zlato' je ostvarilo blagi rast krajem prošle nedelje nakon što je izveštaj u SAD pokazao da je u vodećoj svetskoj ekonomiji otvoreno 287.000 novih radnih mesta u junu, posle minimalnog rasta u maju.

Međutim, oporavak, koji je bio više nego skroman u odnosu na pad od gotovo pet odsto nekoliko dana ranije, anuliran je budući da je broj aktivnih bušotina u SAD, koji predstavlja barometar buduće proizvodnje, porastao za 10, na 12-nedeljni rekord od 351 bušotine prošle sedmice, a to je peto povećanje u šest nedelja.

Srbija ovaj trend pada cena, barem tokom leta kada je na pumpama po pravilu manje kupaca - neće osetiti.

- Potrošači će svakako ovo leto provesti sa dosta nižim cenama na pumpama nego prošlog, kada je cena benzina bila oko 140 dinara - rekao je Tomislav Mićović iz Udruženja naftnih kompanija Srbije.
- Ipak, oscilacije na svetskim tržištima neće se ozbiljnije preneti i kod nas, barem ne u narednih nekoliko meseci.

Pomerenja na svetskom tržištu nafte u Srbiju dolaze sa zakašnjenjem, ako ih i bude, od oko tri meseca jer toliko najčešće traju zalihe.

- Dosadašnja iskustva govore da trgovci u našoj zemlji spuštaju cenu na pumpi samo ako je ona ozbiljno pala, pa više ne mogu da se vade - naveo je Boban Atanacković iz AD Nafta. - Na manje oscilacije se obaziru u dužem vremenskom periodu i retko. Na poskupljenja sirovine pak osetno brže reaguju.

Na pumpu van zemlje

Srpske pumpe ne mogu previše da zarade ni na punim rezervoarima koje naši vozači toče pred letovanje. Razlog je što većina turista koja na more ide automobilom "tempira" da u Srbiji napuni goriva tek toliko da uđe kod suseda, u Makedoniju ili BiH, gde su cene osetno povoljnije.
Komentari
Vaš komentar

Top priče

23.04.2024.  |  Građevina, Saobraćaj

Najavljen tender za prvu deonicu brze pruge Beograd-Niš od Velike Plane do Paraćina

Delegacija Evropske unije u Srbiji najavila je raspisivanje tendera za izgradnju jednog dela brze pruge Beograd-Niš za 1. jul ove godine. Naručilac posla je Infrastruktura železnice Srbije, a tender se odnosi na deonicu Velika Plana-Paraćin. Kako je navedeno u prethodnom obaveštenju o raspisivanju tendera, pruga Beograd-Niš dužine 230 km je strateška za državu i njenu povezanost sa evropskim železničkim mrežama, a troškovi

Potpuna informacija je dostupna samo komercijalnim korisnicima-pretplatnicima i neophodno je da se ulogujete.

Zaboravili ste šifru? Kliknite OVDE

Za besplatno probno korišćenje, kliknite OVDE

Pratite na našem portalu vesti, tendere, grantove, pravnu regulativu i izveštaje.
Registracija na eKapiji vam omogućava pristup potpunim informacijama i dnevnom biltenu
Naš dnevni ekonomski bilten će stizati na vašu mejl adresu krajem svakog radnog dana. Bilteni su personalizovani prema interesovanjima svakog korisnika zasebno, uz konsultacije sa našim ekspertima.