NavMenu

Petro mont razvio pametna autobuska stajališta, klupe i toteme - Atraktivni proizvodi koriste obnovljive izvore energije

Izvor: eKapija Sreda, 13.07.2016. 13:49
Komentari
Podeli
Novosadska kompanija Petro mont razvila je grupu inteligentnih i energetski nezavisnih Petro SOLAR proizvoda - pametna autobuska stajališta, pametne klupe i totemi koji se napajaju električnom energijom iz obnovljivih izvora energije putem solarnih panela i opciono kinetičkih podnih ploča.

Zahvaljujući primeni zelene energije i energetskoj nezavisnosti, jednostavnosti dizajna i širokoj funkcionalnosti koja je u mogućnosti da integriše brojne dodatne elemente u zavisnosti od želje investitora, ova rešenja montiraju se brzo i jednostavno na bilo koju željenu lokaciju u gradskoj ili vangradskoj sredini. Mogu da se nađu u parkovima, skijalištima, šetalištima, plažama, otvorenim parking prostorima ili pak zaštićenim prirodnim područjima, kao što su nacionalni parkovi.

Kompletan razvoj PetroSOLAR proizvoda izveo je tim domaćih inženjera kompanije Petro-mont, na čelu sa autorom projekta Jošanov Lazarom. Kako za naš portal kaže Jošanov, ideja se rodila iz potrebe za novim proizvodom koji bi bio iskorak u dosadašnjem poslovanju.

Osnova PetroSOLAR proizvoda je totem koji sadrži solarni panel, pripadajuću instalaciju i dodatne elemente, sa osnovnom namenom da korisnicima obezbedi besplatno punjenje mobilnih uređaja, a opciono Wi-Fi signal kao i pružanje reklamno - turističkih informacija o lokaciji gde se nalaze ili atrakcijama u blizini.

PetroSOLAR klupe – su nadogradnja totema mestima za sedenje koje su konstrukcijski povezane sa totemom, dok PetroSOLAR autobuska stajalista, takođe, za osnovu imaju PetroSOLAR totem oko koga se konstrukcijski integrišu elementi, koji sačinjavaju autobusko stajalište (bočni i zadnji elementi kao i krov).

Petro SOLAR autobusko stajalištePetro SOLAR autobusko stajalište
- U zavisnosti od želje i potrebe investitora i bočni i zadnji elementi mogu da budu izvedeni od više različitih vrsta materijala ili kao reklamni panoi sa integrisanom rasvetom, roto sistemima za reklame, a u zavisnosti od mesta lokacije i broja putnika, s obzirom na modularni sistem, stajališta mogu da budu jednostavno uvećana ili smanjena kako bi prihvatila odgovarajući broj putnika – kaže Jošanov.

- Kao posebna nadogradnja, ova autobuska stajališta su u mogućnosti da budu umrežena u jedinstvenom gradskom BUS STOP sistemu, koji može da prati i pruža obaveštenja o autobuskim linijama, očekivanim vremenima dolaska autobusa, a kao opcija postoji i mogućnost instaliranja kinetičkih podnih ploča. Ove ploče generišu električnu energiju koju proizvode koraci pešaka koji prolaze. Energija se potom skladišti u baterije da bi se koristila za samoosvetljenje stajališta i napajanje punjača za mobilne, WiFi rutere.

Proizvodnja još nije zvanično krenula, i za sada su napravljeni samo fabrički modeli za testiranje, ali je sa partnerom iz EU koji obezbeđuje solarne panele napravljen dogovor za prodaju i distribuciju PetroSolar proizvoda na ovom tržištu.

- Sigurni smo da ćemo vrlo brzo zaključiti prve ugovore. S obzirom na vizuelnu atraktivnost proizvoda, da zadovoljava konstantnu potrebu za internetom i dodatnom električnom energijom za mobilne uređaje, kao i da se napaja energijom iz obnovljivih izvora, uvereni smo da će postati veoma atraktivni, kako na domaćem, tako i na inostranom tržištu – ističe Jošanov dodajući da će na proizvodnji elemenata raditi naši najiskusniji atestirani zavarivači u skladu sa najvišim standardima struke, usaglašeno sa ISO 3834-2 standardima.


Osim unapređenje imidža lokacije atraktivnim i visoko funkcionalnim mobilijarom, primene zelene energije i smanjenja troškova potrošnje javne električne energije, još jedna ključna prednost PetroSOLAR proizvoda je da značajno utiču na povećanje bezbednosti u gradskim i vangradskim sredinama. Kako ističe naš sagovornik, to se posebno odnosi na bezbednost u saobraćaju jer poseduju samoosvetljenje – što je u vangradskim sredinama važno na primer za decu putnike i stajališta van naseljenih mesta, kao i činjenicu da se napajaju putem spolarne energije i da nije potrebno dovlačiti nikakve zemne instalacije struje.

Kompanija Petro-mont postoji već 30 godina i pored svoje osnovne delatnosti projektovanja i izvođenja termotehničkih instalacija, godinama se bave projektovanjem i izvođenjem čeličnih konstrukcija i čelične bravarije. Već treću godinu za redom proizvode i klasična autobuska stajališta za Suboticu, a ove 2016. godine će proizvesti i montirati 60 klasičnih autobuskih stajališta i za grad Beograd.

I. Bezarević
Komentari
Vaš komentar

Top priče

23.04.2024.  |  Finansije

Mali: UK Export Finance zainteresovan za finansiranje nekoliko projekata u Srbiji

UK Export Finance (UKEF) zainteresovan je da podrži nekoliko projekata u Srbiji, najavio je ministar finansija Siniša Mali. On se sastao sa Timom Reidom, generalnim direktorom UK Export Finance. Razgovarali su o nekoliko značajnih projekata širom Srbije koje ta finansijska institucija želi da podrži. - Drago mi je što sam imao priliku da predstavim naše makroekonomske rezultate, za koje smo dobili pohvale, ali i da čujem da je UK

Potpuna informacija je dostupna samo komercijalnim korisnicima-pretplatnicima i neophodno je da se ulogujete.

Zaboravili ste šifru? Kliknite OVDE

Za besplatno probno korišćenje, kliknite OVDE

Pratite na našem portalu vesti, tendere, grantove, pravnu regulativu i izveštaje.
Registracija na eKapiji vam omogućava pristup potpunim informacijama i dnevnom biltenu
Naš dnevni ekonomski bilten će stizati na vašu mejl adresu krajem svakog radnog dana. Bilteni su personalizovani prema interesovanjima svakog korisnika zasebno, uz konsultacije sa našim ekspertima.