Izvor: Glas javnosti | Četvrtak, 17.01.2008.| 11:21
Izdvojite članak Odštampajte vest

Najkasnije do početka marta izvoz mleka u EU

(Foto: b)

Ministar poljoprivrede Slobodan Milosavljević izjavio je juče (16. januar 2008. godine) da očekuje da Evropska unija Srbiji najkasnije do početka marta odobri tranzit kroz svoju teritoriju i izvoz mlečnih proizvoda na svoje tržište.

- Krajem ove sedmice u Brisel odlazi delegacija iz sektora za veterinu Ministarstva poljoprivrede Srbije kako bi se na ekspertskom nivou sa stručnjacima Komisije EU za zdravlje, veterinu, bezbednost hrane i zaštitu bilja izradila dokumentacija o tome - rekao je Milosavljević.

Problem tranzita mlečnih proizvoda kroz EU pojavio se 1. januara 2007. godine, kada su Bugarska i Rumunija postale članice Unije, pa Srbija više nije mogla da kroz njihovu teritoriju izvozi mleko i mlečne proizvode na tržište Rusije. Ministarstvo poljoprivrede je procenilo da je zbog problema sa tranzitom izgubljeno 12 mil USD.

Milosavljević, inače, očekuje da u ovoj godini agrarni izvoz premaši 2 milijarde USD, što bi bilo više od prošlogodišnjeg za oko 400 mil USD. On veruje da će i suficit biti veći od onog iz 2007. godine, koji je bio oko 600 mil USD.

Unos komentara je omogućen samo ulogovanim korisnicima.