Izvor: Tanjug | Sreda, 13.07.2016.| 15:40

Bekament otvorio fabriku građevinskog stiropora - Za 2017. najavljena nova investicija vredna 10 mil EUR (FOTO)

(Foto: Tanjug/Tanja Valič)
Nova fabrika za proizvodnju građevinskog stiropora domaće kompanije Bekament, u čiju izgradnju je investirano 4 mil EUR i koja će zaposliti 70 novih radnika, otvorena je u Aranđelovcu.

Bekament je otvorio novu fabriku u okviru svog proizvodnog kompleksa u Banji, a godišnji kapacitet proizvodnje stiropora u novoj fabrici biće 500.000 metara kubnih. Sa građevinskim stiroporom u ponudi Bekament će postati jedina domaća kompanija koja proizvodi sve materijale neophodne za završne radove u građevinarstvu.

Svi proizvodi Bekamenta poseduju sertifikate potrebne za izvoz u EU i planirano je da se građevinski stiropor koji će se proizvoditi u novoj fabrici plasira na domaće, ali i na tržišta država regiona. U prethodne dve godine kompanija Bekament je svoju proizvodnju uglavnom izvozila.

Novootvorena fabrika u potpunosti zaokružuje proces proizvodnje od osnovnih sirovina do finalnih proizvoda.

Bekament za 2017. godinu planira još jednu investicija u vrednosti od 10 mil EUR. Reč je o fabrici za proizvodnju boja, fasada, građevinskih lepkova i maltera, čiji će godišnji kapacitet biti 250.000 tona.

Od svog osnivanja 1992. kompanija Bekament proizvodi materijale od čuvenog venčačkog kamena, a 2010. je uvedena potpuna automatizacija proizvodnje svih praškastih proizvoda.

Vlada će pomoći domaćim firmama

Premijer Aleksandar Vučić rekao je u Aranđelovcu da je vlada uložila 500.000 EUR da pomogne kompaniji Bekament i da im je taj novac na raspolaganju, kao i da je preuzela obavezu da završi tri kilometra puta u okolini Aranđelovca.

- Srećan sam i ponosan jer je reč o srpskoj porodičnoj kompaniji i zadovoljan što Kosta, kao otac i rodonačelnik, danas uči svoje sinove i unuke kako da se odnose prema životu i radu. Od njih nećete čuti da im je vrućina i da im je teško, nego samo kako da radimo i izvozimo više - rekao je Vučić i vlasnicima čestitao što izvoze u Albaniju i Hrvatsku.

Vučić je dodao da vlada traži domaće firme kojima bi mogla da pomogne, ali da je malo dobrih firmi poput Bekamenta. On je najavio da će u narednom periodu na tenderima davati prednost domaćim firmama, ukoliko ponude iste uslove kao strane firme.

Fotogalerija
Otvorena nova fabrika Bekament u Aranđelovcu

Unos komentara je omogućen samo ulogovanim korisnicima.