NavMenu

Evropska komisija preti Hrvatskoj Sudom EU zbog konverzije švajcaraca u evre

Izvor: Tanjug Nedelja, 10.07.2016. 15:35
Komentari
Podeli
(Foto: Mike VON BERGEN/shutterstock.com)
Zvanični Zagreb potvrdio je u subotu, 9. jula 2016. godine, da je Evropska komisija "presudila" po pitanju izmenjenog hrvatskog zakona o konverziji kredita uzetih u švajcarskim francima u evre, zbog kojeg bi se Hrvatska, ako se nešto ne promeni, mogla naći na Sudu EU. Naime, Evropska komisija smatra da je primenom pomenutog izmenjenog zakona prekršeno pravo Evropske unije i da je sav teret kredita prebačen na banke, a da je njegova retroaktivna primena za sva fizička lica ugrozila pravnu sigurnost zemlje. Obelodanjeno je da je EK pismo upozorenja Hrvatskoj uputila još 16. juna.

Uoči prošlih parlamentarnih izbora, bivša hrvatska vlada je pod pritiskom građanskih protesta, uprkos tadašnjim upozorenjima Brisela, usvojila izmene i dopune Zakona o potrošačkim kreditima kojim je omogućeno da svi građani zaduženi u švajcarskim francima kredite mogu konvertovati u evre.

Kao i Srbija u to vreme, hrvatska tadašnja vlast je bila pod velikim pritiskom građana zaduženim u švajcarcima da im se pomogne nakon naglog skoka švajcarske valute.

Problem je, međutim, u tome što su pomenutim zakonom svi dužnici, osim pravnih lica, retroaktivno stekli pravo na zamenu kredita iz švajcaraca u evre po tekućem kursu bez obzira na njihovu sposobnosti za otplatu kredita, upozoravaju iz EK. Time su troškovi konverzije gotovo potpuno pali na leđa poverilaca i sve izlazi van onoga što je potrebno i srazmerno preduzeti u cilju zaštite siromašnih dužnika, upozorila je portparolka EK za finansijske usluge Vanesa Mok.

Ona je objasnila za hrvatske medije da se zna da krediti u stranim valutama, poput onih u švajcarskim francima, mogu postati problem kada dužnici ne mogu da se zaštite od iznenadnih promena kursa, te da EK podržava potrebu da se građanima pomogne u tim teškim okolnostima, ali ističe i da je potrebno postići ravnotežu.

Pismo s formalnim upozorenjem prvi je korak koji Komisija pokreće protiv zemlje članice kada smatra da je prekršeno evropsko pravo. Ako zemlja ne odgovori na to pismo ili u svom odgovoru ne pruži zadovoljavajuće objašnjenje, Komisija će, kako je predviđeno preduzeti drugi korak i uputiti Zagrebu obrazloženo mišljenje, a ako se ni tada ništa ne promeni, Komisija se može obratiti Sudu EU.

Komesar za finansije Džonatan Hil kritikovao je nedavno sporni hrvatski zakon o konverziji i zapretio da će Komisija vrlo brzo tužiti Hrvatsku Sudu Europske unije ako nova vlada ne pronađe "izbalansiranije" rešenje koje ne bi sav teret konverzije ostavilo na bankama.

Komentari
Vaš komentar

Top priče

18.04.2024.  |  Energija, Građevina

Zbog RHE Bistrica izmeštaće se dva državna puta - EPS traži projektanta, potrebna i aktuelizacija studije opravdanosti gradnje

Elektroprivreda Srbije raspisala je tender za izradu idejnog rešenja i tehničke dokumentacije za izmeštanje državnih puteva za potrebe izgradnje reverzibilne hidroelektrane (RHE) Bistrica. Kako je navedeno u tehničkoj specifikaciji posla, trase objekata budućeg sistema RHE Bistrica u blizini akumulacije Potpeć se ukrštaju sa trasom državnog puta IIA reda broj 191 Bistrica-Priboj, a trasa državnog puta IIA reda broj 194 Kokin

Izdvajamo još...

Potpuna informacija je dostupna samo komercijalnim korisnicima-pretplatnicima i neophodno je da se ulogujete.

Zaboravili ste šifru? Kliknite OVDE

Za besplatno probno korišćenje, kliknite OVDE

Pratite na našem portalu vesti, tendere, grantove, pravnu regulativu i izveštaje.
Registracija na eKapiji vam omogućava pristup potpunim informacijama i dnevnom biltenu
Naš dnevni ekonomski bilten će stizati na vašu mejl adresu krajem svakog radnog dana. Bilteni su personalizovani prema interesovanjima svakog korisnika zasebno, uz konsultacije sa našim ekspertima.