NavMenu

Moguć raskid ugovora o ruskom kreditu za finansiranje "Železnica Srbije" - Ministarstvo traži produžetak roka

Izvor: Blic Nedelja, 10.07.2016. 17:48
Komentari
Podeli
Ministar finansija Dušan Vujović ovih dana pokušava da izvuče Srbiju iz ugovora sa Rusijom oko kredita za finansiranje "Železnica Srbije" u vrednosti od 800 mil USD, saznaje "Blic".

Reč je o kreditu koji je još 2008. godine, za vreme vlasti Borisa Tadića, dogovoren sa ruskim predsednikom Vladimirom Putinom. Aktiviran je tek kada je Aleksandar Vučić postao premijer. Radovi su već počeli na nekim projektima i kupljeno je 27 ruskih dizel vozova i lokomotiva. Do sada je povučeno 300 mil USD, a ostalo je još 500 mil USD.

Scenario raskida trebalo bi da se odigra kroz formu zahteva srpske strane da se produži rok za realizaciju kredita i posle krajnjeg roka – decembra 2017. godine, što ruska strana verovatno neće prihvatiti. Izvor "Blica" iz Ministarstva finansija tvrdi da su papiri već spremljeni za uručenje ruskoj strani.

Takođe, izvor "Blica" iz tehničke vlade kaže da ministar Vujović smatra da ruski kredit nije povoljan po Srbiju. Podsećanja radi, godišnja kamata ruskog kredita je 4,1% sa grejs periodom od četiri godine i rokom otplate od 10 godina. Vujović je uveren da bi se novac mogao naći na drugoj strani po boljim uslovima i spreman je da ide sa Rusima čak i na arbitražu.

Drugi izvor "Blica" iz Ministarstva finansija rekao je da je čitav tim ministra Vujovića na nogama kako bi osmislili formu raskida i kako bi se platila što manja šteta.

- Postoje naznake težnje nekih svetskih i evropskih finansijskih institucija da se ograniči priliv ruskog novca u srpske infrastrukturne investicije. U ministarstvu se šuška da će se posle raskida sa Rusima sklopiti novi ugovor sa EBRD ili Svetskom bankom. Pitanje je kako će Srbija posle svega proći na arbitraži – naveo je izvor "Blica".

Milan Kovačević, konsultant za strana ulaganja, rekao je za "Blic" da ne zna razloge za mogući raskid kreditnog ugovora sa Rusijom oko "Železnica", ali da bi Rusija mogla da zatraži odštetu.

Iz Ministarstva finansija nisu želeli direktno da odgovore da li je na pomolu raskid ugovora sa Rusima.

- Kao što je poznato, originalni rok raspoloživosti sredstava kredita je 31. decembar 2017. godine. Taj rok nije dovoljan da se završi projektovanje i izvođenje radova na predviđenim projektima. U toku su pregovori da se obezbedi neophodno produženje roka za realizaciju tog kredita - stoji u odgovoru Ministarstva finansija.

Ugovor o ruskom kreditu vrednom 800 mil USD potpisan je januara 2013. godine. Kredit je namenjen modernizaciji i elektrifikaciji pruge Beograd-Pančevo, obnovi šest deonica pruge na koridoru 10 ukupne dužine 111 kilometara, nabavci novih dizel-motornih vozova, izgradnji pruge Valjevo-Loznica i rekonstrukciji srpskog dela pruge Beograd-Bar.

Komentari
Vaš komentar

Top priče

17.04.2024.  |  Industrija, IT, Telekomunikacije, Zdravstvo

Saradnja sa kompanijom Merk na podsticanju inovacija u Srbiji

Ministarka nauke, tehnološkog razvoja i inovacija Jelena Begović i direktor za Srednju Evropu i senior potpredsednik u kompaniji Merk Fransoa Feg potpisali su u Vladi Srbije Memorandum o razumevanju, koji je važan za nastavak strateške saradnje sa BIO4 kampusom. Begović je ocenila da je ovaj memorandum potvrda partnerstva na polju biomedicine, biotehnologije i nauke u Srbiji, izrazivši zadovoljstvo time što se jedna od najvažnijih

Potpuna informacija je dostupna samo komercijalnim korisnicima-pretplatnicima i neophodno je da se ulogujete.

Zaboravili ste šifru? Kliknite OVDE

Za besplatno probno korišćenje, kliknite OVDE

Pratite na našem portalu vesti, tendere, grantove, pravnu regulativu i izveštaje.
Registracija na eKapiji vam omogućava pristup potpunim informacijama i dnevnom biltenu
Naš dnevni ekonomski bilten će stizati na vašu mejl adresu krajem svakog radnog dana. Bilteni su personalizovani prema interesovanjima svakog korisnika zasebno, uz konsultacije sa našim ekspertima.