NavMenu

Privredna komora Srbije otvara prvu elektronsku berzu za trgovinu biomasom

Izvor: RTS Petak, 08.07.2016. 10:16
Komentari
Podeli
Privredna komora Srbije najavila je da će do jeseni na svom sajtu otvoriti prvu elektronsku berzu za trgovinu biomasom. Od otpada iz biljne, stočarske i drvne proizvodnje možemo da prozvedemo 60% energije koja nam je potrebna. Iskoristivo je samo 2%, procenjuje PKS.

Zato će na poddomenu "Zelena Srbija" objavljivati i stručne radove i zakonske akte koji definišu korišćenje energije iz obnovljivih izvora.

Poljoprivreda može da bude izvor obnovljivih energenata ali i veliki zagađivač. Korišćenjem pesticida, veštačkog đubriva, trošenjem vode hranjivih sastojaka zemljišta, poljoprivrednici utiču na emisiju štetnih gasova i efekat staklene bašte.

Da bi smanjio zagađenje ali i troškove proizvodnje, Dragan Radojev je novac investirao u obnovljive izvore energije.

- Odlučio sam se za solarne panele iz prostog razloga što dosta električne energije trošim za zalivanje objekata. Pronašao sam u tome računicu da mi je jeftinije uložiti nešto više para, ali zato imate struju u nekoj budućnosti za džabe. Po mojoj nekoj računici to će mi se isplatiti u periodu od tri do pet godina time što neću plaćati struju - rekao je poljoprivrednik iz Dobrinaca Dragan Radojev.

Iako ima razvijenu ekološku svest, na ovakvu investiciju kaže odlučio se samo zato što je 80% finansirala država. Stručnjaci kažu da bi bilo dobro da ovakva davanja nisu na bazi sporadičnih projekata, kao i da bi država trebalo da podstiče i potrošače a ne samo proizvođače energije iz obnovljivih izvora.

- Problem je i što Republika Srbija subvencioniše dobijanje električne energije iz obnovljivih izvora energije a najveći potencijal kada govorimo o biomasi je za dobijanje toplotne energije, za to za sada nemamo subvencije države - rekla je Vera Ražnatović iz Privredne komore Srbije.

U Srbiji samo nekoliko velikih agrarnih kompanija ima zatvoren sistem u kome se otpatci iz proizvodnje pretvaraju u energiju.

U Ministarstvu poljoprivrede kažu da su svesni potencijala poljoprivrednih gazdinstva koja bi mogla da budu male bioenergana koje kao pogonsko gorivo koristi stajnjak ili žetvene ostatke ali, dodaju, novac za investiranje u takvu tehnologiju biće im na raspolaganju tek sa otvaranjem evropskih fondova za ruralni razvoj.

Trenutno, prosek vade proizvođači koji se odlučuju za solarne panele, budući da ta tehnologija sve više pojeftinjuje.
Komentari
Vaš komentar

Top priče

22.04.2024.  |  Finansije

Počinje prijava za 20.000 dinara za đake u Beogradu

Prijavljivanje za 20.000 dinara, koje će sve beogradske porodice dobiti po detetu koje pohađa osnovnu i srednju školu, kao i za kartice za besplatan ulazak na gradske bazene tokom letnje sezone počinje danas, objavio je Beoinfo. U svim osnovnim i srednjim školama u Beogradu od danas pa do kraja leta moći će da se prijavi za 20.000 dinara, a sve informacije građani će moći tamo da dobiju. Princip će biti isti ili sličan kao kada su se

Potpuna informacija je dostupna samo komercijalnim korisnicima-pretplatnicima i neophodno je da se ulogujete.

Zaboravili ste šifru? Kliknite OVDE

Za besplatno probno korišćenje, kliknite OVDE

Pratite na našem portalu vesti, tendere, grantove, pravnu regulativu i izveštaje.
Registracija na eKapiji vam omogućava pristup potpunim informacijama i dnevnom biltenu
Naš dnevni ekonomski bilten će stizati na vašu mejl adresu krajem svakog radnog dana. Bilteni su personalizovani prema interesovanjima svakog korisnika zasebno, uz konsultacije sa našim ekspertima.